Candida auris (C. auris), care a fost semnalată pentru prima dată în Japonia, în 2009, este un tip de ciupercă răspândită în întreaga lume. Fungusul poate provoca infecţii persistente şi severe şi epidemii de amploare în spitale. Medicamentele antifungice adesea nu funcţionează împotriva acesteia şi mai mult de unul din trei pacienţi cu infecţii grave şi invazive va deceda, potrivit estimărilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat-o unul dintre cei patru agenţi fungici patogeni periculoşi „de prioritate critică" la nivel mondial.
Oamenii de ştiinţă de la universităţile McMaster, din Canada, şi Delhi, din India, au descoperit şi izolat prima cultură vie a agentului patogen Candida auris rezistent la medicamente de la un animal, mai exact din urechile câinilor vagabonzi.
Descoperirea sugerează că animalele de companie ar putea acţiona ca rezervoare pentru superbacterii, putând transmite infecţii la oameni.
Pentru studiul publicat online în Journal of Fungi, cercetătorii au testat mostre de piele şi de tampoane de urechi de la 87 de câini găzduiţi într-un adăpost din Delhi. Dintre aceştia, 52 au fost câini vagabonzi care se aflau deja sub terapie intensivă pentru leziuni grave cauzate de boli cronice ale pielii. Restul de 35 de câini au fost animale de casă tratate pentru infecţii gastrointestinale şi urinare minore. Afecţiunile existente ale subiecţilor nu erau legate de agentul patogen studiat.
Tampoanele au fost analizate pentru culturi de bacterii şi ciuperci folosind protocoale de diagnosticare de rutină pentru infecţii ale pielii şi ale urechii.
Cercetătorii au găsit dovezi ale prezenţei C. auris în canalele urechii a patru dintre animalele cu infecţii cronice ale pielii.
„Câinii sunt foarte des animale de companie. Chiar dacă în acest studiu C. auris a fost găsit doar la câinii vagabonzi, există mulţi câini vagabonzi în multe părţi ale lumii, care ar putea acţiona ca vehicule de transmitere aşa încât C. auris să ajungă la alte animale şi la oameni", spune Jianping Xu, unul dintre autorii principali ai lucrării şi profesor la departamentul de biologie al universităţii McMaster. El este, de asemenea, cercetător în cadrul Şcolii Global Nexus pentru prevenirea şi răspunsul la pandemii a universităţii.
Deşi ciupercile sunt agenţi patogeni importanţi şi la animale, până acum nu a mai fost izolată nicio cultură vie de C. auris.
O analiză ADN a evidenţiat similitudini genomice între unele dintre tulpinile găsite la câini şi cele găsite la oameni, oferind dovezi suplimentare că răspândirea infecţiei la alte animale şi la oameni reprezintă un risc.
„Trebuie să fim vigilenţi în ceea ce priveşte supravegherea câinilor, dar şi a altor animale de companie domestice şi a animalelor sălbatice în regiunile în care C. auris este endemică", spune prof. Xu.
În timp ce C. auris se răspândeşte cu uşurinţă de la om la om, calea de transmitere între animale sau de la animale la om este mult mai puţin clară şi sunt necesare investigaţii suplimentare, spun cercetătorii.
Atunci când oamenii sunt infectaţi cu C. auris, lucrurile din mediul înconjurător sunt uşor de contaminat prin desprinderea celulelor moarte de piele.
Întrucât ciuperca a fost găsită în interiorul canalului auditiv al câinilor, contaminarea imediată a mediului a fost redusă, oprind răspândirea infecţiei.
C. auris a fost descoperit, de asemenea, pe suprafaţa merelor depozitate, în mlaştini, în medii cu salinitate extrem de ridicată şi, recent, în apele reziduale, ceea ce sugerează că poate supravieţui în condiţii dificile.