Un receptor celular unic, cu potenţial pentru noi terapii, descoperit de cercetători

Un receptor celular unic, cu potenţial pentru noi terapii, descoperit de cercetători

Cercetătorii de la campusul de medicină Anschutz, al Universităţii din Colorado, Statele Unite, au identificat un potenţial nou receptor al punctelor de control imunitar care ar putea duce la tratamente pentru boli precum cancerul pulmonar şi intestinal şi afecţiuni autoimune, inclusiv boala inflamatorie intestinală - un grup de tulburari care provoaca inflamatii cronice la nivelul intestinului (boala Crohn şi colita ulcerativă).

Studiul, publicat vineri în Science Immunology, examinează o familie de 13 receptori, sau proteine, numiţi receptori de tip imunoglobulină pentru celulele ucigaşe (KIR), care transmit semnale pentru ca celulele să le urmeze.

Dintre cei 13 receptori, unul este unic prin faptul că nu a fost observat cu uşurinţă pe celulele imune din sângele periferic.

Cercetătorii au identificat că acest receptor misterios, numit KIR3DL3, se găseşte în intestin şi în plămâni, sugerând că ar putea furniza semnale solicitate în mod specific de celulele imune care sunt rezidente în ţesuturile mucoase.

„Suntem mereu în căutarea acestor receptori de suprafaţă celulară care pot fi ţinte atât de importante pentru imunoterapii", spune Billy Palmer, doctor în ştiinţe, autorul principal, cercetător la la Anschutz şi autor principal.

Potrivit cercetătorului, acest receptor este unul foarte specific pentru celulele T din anumite ţesuturi şi ar putea fi valorificat din punct de vedere medical, pentru potenţiale noi terapii.

Cercetătorii au reuşit să determine distribuţia tisulară a receptorului evaziv KIR3DL3 prin căutarea unei secvenţe de nucleotide specifice acestuia în bazele de date publice de secvenţiere a ARN-ului.

După ce au elaborat o listă scurtă de ţesuturi probabile în care KIR3DL3 ar putea fi exprimat, au colaborat cu oameni de ştiinţă din Marea Britanie care au creat un anticorp specific KIR3DL3 şi cu colegii de la facultatea de medicină a universităţii din Colorado, care au furnizat ţesuturile.

Folosind acest anticorp, cercetătorii au confirmat că expresia proteinei KIR3DL3 era rară în sângele periferic şi cea mai frecventă în intestin.

Pentru a evalua atributele funcţionale ale celulelor care exprimă KIR3DL3, cercetătorii au folosit citometria în flux şi secvenţierea ARN-ului cu o singură celulă.

Aceste abordări au identificat expresia KIR3DL3 într-o populaţie unică de celule T cu caracteristici care sugerează o activare recentă.

Într-o serie de experimente funcţionale, ei au descoperit că, atunci când KIR3DL3 este activat de partenerul său de legare, HHLA2, transmite un semnal care poate inhiba răspunsurile imune.

„KIR3DL3 marchează o populaţie celulară unică, iar evaluarea rolului său este o descoperire foarte interesantă - acum avem la dispoziţie un nou instrument", spune Paul Norman, profesor în cadrul departamentului de informatică biomedicală al CU Anschutz şi autor principal al studiului.

„Ori de câte ori este descoperită o populaţie celulară unică, dorim să ştim cum afectează aceste celule boala. Descoperirile noastre prezintă oportunitatea de a vedea cum putem utiliza cel mai bine acest receptor; lucrări care sunt în curs de desfăşurare în laborator", a mai precizat cercetătorul.

viewscnt