Un nou studiu aduce speranţă pentru pacienţii cu leziuni ale măduvei spinării. Oamenii de ştiinţă au creat un nou implant, ultra-subţire care, prin curenţi electrici uşori, stimulează regenerarea nervilor. Inovaţia a restabilit mişcarea şi senzaţia animalelor în studiile preclinice şi deschide drumul pentru o potenţială soluţie de tratament eficient şi la oameni şi animale de companie.
Noul studiu, desfăşurat în colaborare de Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, şi şi Universitatea de Tehnologie Chalmers, din Suedia, oferă o nouă speranţă pacienţilor cu paralizii provocate de leziuni ale măduvei spinării.
Leziunile măduvei spinării întrerup semnalul dintre creier şi corp, ceea ce duce frecvent la pierderea funcţiilor, şi sunt în prezent incurabile, cu efecte devastatoare asupra vieţii persoanelor afectate, însă un experiment realizat la Waipapa Taumata Rau (Universitatea din Auckland) ar putea deschide calea pentru un tratament eficient.
Cercetătorii au dezvoltat un implant ultra-subţire care transmite curenţi electrici blânzi direct către zona lezată a măduvei spinării. Acest dispozitiv imită semnalele naturale de dezvoltare nervoasă, stimulând vindecarea nervilor, iar în cadrul unor teste pe animale, a restabilit mişcarea şi senzaţia tactilă la şobolani, fără a cauza inflamaţii sau daune suplimentare.
„Spre deosebire de o tăietură pe piele, care se vindecă de obicei de la sine, măduva spinării nu se regenerează eficient, ceea ce transformă aceste leziuni, în prezent incurabile, într-o adevărată provocare devastatoare pentru cei afectaţi”, spune cercetătorul principal, dr. Bruce Harland, cercetător senior la Facultatea de Farmacie a Universităţii din Auckland, citat într-un comunicat.
Înainte de naştere şi, într-o măsură mai mică, şi după aceea, câmpurile electrice care apar în mod natural în corp joacă un rol esenţial în dezvoltarea timpurie a sistemului nervos, ghidând şi stimulând creşterea ţesutului nervos de-a lungul măduvei spinării. Cercetătorii au început acum să valorifice acest sistem de ghidaj electric în laborator.
Echipa a dezvoltat un mic dispozitiv electronic implantabil care a restabilit mişcarea după o leziune a măduvei spinării în cadrul unui studiu pe animale, ceea ce aduce speranţe pentru un tratament eficient şi pentru oameni sau pentru animale de companie.
„Am dezvoltat un implant ultra-subţire, conceput pentru a se aşeza direct pe măduva spinării, poziţionat cu precizie asupra zonei lezate a şobolanilor”, explică dr. Harland.
Dispozitivul transmite un curent electric controlat cu atenţie prin zona afectată.
„Scopul este de a stimula vindecarea, astfel încât oamenii să poată recăpăta funcţiile pierdute din cauza acestor leziuni ale măduvei spinării”, adaugă profesorul Darren Svirskis, directorul Programului CatWalk Cure, de la Facultatea de Farmacie a Universităţii din Auckland.
Spre deosebire de oameni, şobolanii au o capacitate mai mare de recuperare spontană după leziuni ale măduvei spinării, ceea ce le-a permis cercetătorilor să compare vindecarea naturală cu cea susţinută de stimularea electrică.
După patru săptămâni, animalele care au primit tratament zilnic cu câmp electric au arătat o mişcare îmbunătăţită comparativ cu cele care nu au primit tratament.
Pe durata studiului de 12 săptămâni, animalele au manifestat o reacţie mai rapidă la stimuli tactili uşori.
„Acest lucru indică faptul că tratamentul a susţinut recuperarea atât a mişcării, cât şi a senzaţiei. La fel de important, analiza noastră a confirmat că tratamentul nu a cauzat inflamaţie sau alte daune măduvei spinării, demonstrând că a fost nu doar eficient, ci şi sigur”, a menţionat dr. Harland.
Rezultatele noului studiu au fost publicate recent în revista Nature Communications.
„Pe termen lung, scopul nostru este să transformăm această tehnologie într-un dispozitiv medical de care ar putea beneficia persoanele care trăiesc cu astfel de leziuni devastatoare ale măduvei spinării”, spune prof. Maria Asplund de la Universitatea de Tehnologie Chalmers.
Conform autorilor, acest studiu constituie o confirmare a conceptului, demonstrând că tratamentul cu câmp electric poate sprijini recuperarea în urma leziunilor măduvei spinării.
Următorul pas constă în investigarea modului în care variabilele precum intensitatea, frecvenţa şi durata tratamentului influenţează procesul de recuperare, pentru a identifica cea mai eficientă combinaţie în repararea leziunilor măduvei spinării.