Un test de sânge poate distinge rapid hemoragiile cerebrale de accidentele vasculare cerebrale (AVC) provocate de cheaguri, chiar înainte ca persoanele cu astfel de simptome de să ajungă la camera de urgenţă. Rezultatele preliminare ale unui recent studiu clinic au fost prezentate la Conferinţa internaţională a Asociaţiei americane pentru AVC, dedicată ştiinţei accidentelor vasculare cerebrale şi sănătăţii creierului, care s-a desfăşurat între 5-7 februarie în Los Angeles, Statele Unite.
Cu cât trece mai mult timp până când un AVC este diagnosticat şi tratat, cu atât mai mult ţesut cerebral este deteriorat iremediabil şi cu atât mai rău este rezultatul pentru pacient. Cu toate acestea, chiar şi atunci când simptomele indică un AVC, este esenţial să se facă distincţia între un accident vascular cerebral hemoragic (sângerare) sau ischemic (cauzat de cheaguri) înainte de tratament. Acest lucru se face de obicei prin intermediul imagisticii, care poate întârzia ore întregi în timp ce pacientul este stabilizat, adus la camera de urgenţă şi apoi la radiologie pentru o scanare a creierului, şi în tot acest timp celulele creierului mor.

Distincţia între un AVC (sângerare) sau ischemic (cauzat de cheaguri) este esenţială pentru administrarea tratamentului corect
„Este esenţial să diferenţiem aceste două tipuri de AVC, deoarece au nevoie de tratamente diferite. În cazul unui AVC ischemic, trebuie să desfundăm cu medicamente vasul de sânge blocat pentru distrugerea cheagului sau să îndepărtăm fizic cheagul. În schimb, într-un AVC hemoragic, trebuie să scădem tensiunea arterială crescută şi să administrăm medicamente pentru a inversa efectele anumitor medicamente anticoagulante”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Love-Preet Kalra, rezident în neurologie la spitalul RKH Klinikum Ludwigsburg, din Germania (foto articol).
Cercetătorii au studiat dacă nivelurile sanguine ale proteinei fibrilare gliale acide (GFAP) ar putea fi utile pentru diagnosticarea rapidă a tipurilor de AVC.
GFAP este o proteină specifică creierului eliberată în sânge atunci când celulele cerebrale sunt deteriorate sau distruse, şi este deja utilizată în evaluarea leziunilor cerebrale traumatice.
Într-un studiu paralel publicat în 2024, echipa a constatat că nivelurile GFAP ar putea distinge rapid un AVC hemoragic în rândul pacienţilor nerespondenţi.
În acest studiu, cercetătorii au evaluat dacă nivelurile de GFAP ar putea diferenţia între un AVC hemoragic (cauzat de sângerare) şi unul ischemic (cauzat de un cheag de sânge), precum şi condiţiile care mimează un AVC. Această evaluare a fost efectuată folosind probe de sânge colectate de echipa de ambulanţă a serviciilor medicale de urgenţă înainte ca pacienţii să ajungă la spital.
Analiza a constatat că nivelurile GFAP au fost:
- de aproape 7 ori mai mari la pacienţii cu AVC hemoragic decât la cei cu AVC cauzat de cheaguri (208 picograme pe mililitru sau pg/mL, faţă de 30 pg/mL);
- de peste 4 ori mai mare la pacienţii cu AVC hemoragic decât la cei cu simptome care mimează un AVC (208 pg/mL vs. 48 pg/mL);
- capabil să excludă un AVC hemoragic atunci când sunt sub 30 pg/mL la pacienţii cu deficite neurologice moderate până la severe;
- capacitatea de a estima care pacienţi au suferit un AVC hemoragic cu o precizie de 90-95% atunci când au fost utilizate puncte de separare în funcţie de vârstă. Aceste grupe în funcţie de vârstă au fost distribuite uniform: sub 72 de ani, între 72 şi 83 de ani şi peste 83 de ani. În special, punctul de separare pentru sub 72 de ani a fost foarte scăzut.
- mai mare la pacienţii cu un AVC hemoragic care iau anticoagulante decât la cei care nu iau acest tratament.
„Personal, am fost surprinsă de valorile extrem de ridicate ale GFAP în cazul unui AVCl hemoragic asociat anticoagulantelor şi de faptul că, la pacienţii cu AVC acut moderat sau grav afectaţi, AVC-ul hemoragic a putut fi exclus în toate cazurile care au prezentat un vivel al GFAP mai mic de 30 pg/mL”, a subliniat Kalra.
Dacă studii mai ample confirmă rezultatele, măsurarea timpurie a GFAP ar putea schimba modul în care sunt tratate persoanele cu simptome de AVC a menţionat medicul.
„Tratamentul pentru scăderea tensiunii arteriale şi inversarea medicamentelor anticoagulante ar putea fi efectuat în mediul prespitalicesc, ducând la o schimbare uriaşă în practica clinică. În viitor, chiar şi anticoagulantele sau tratamentul de distrugere a cheagurilor ar putea fi aplicate înainte ca oamenii să ajungă la spital”, a indicat dr. Kalra.
O limitare a acestui test este că în prezent este necesară o etapă de centrifugare (pentru separarea componentelor sângelui). GFAP creşte, de asemenea, odată cu vârsta, creând o zonă gri în care AVC hemoragice mici ar putea să nu fie identificate sau să fie confundate cu AVC ischemice la pacienţii vârstnici.
„Acest studiu relevă faptul că nivelurile de GFAP, un marker pentru leziunile cerebrale, sunt mai ridicate la pacienţii cu hemoragii cerebrale comparativ cu cei care au un AVC cauzat de cheaguri de sânge. Această constatare sugerează că GFAP ar putea servi ca un test pre-spitalicesc util pentru evaluarea leziunilor cerebrale.
Cu toate acestea, studiul a avut o dimensiune relativ mică a eşantionului, iar pentru ca testul să fie eficient, atât sângele pacientului, cât şi testul GFAP trebuie să fie disponibile ca un test „la punctul de îngrijire” în teren.
În prezent, majoritatea ambulanţelor şi serviciilor medicale de urgenţă nu au acces la acest test de sânge”, a explicat expertul voluntar al Asociaţiei Americane a Inimii, dr. Louise D. McCullough, şefa secţiei de neurologie la spitalul Memorial Hermann şi directorul Centrului medical UTHealth Neurosciences, din Texas (Houston), care nu a a fost implicată în acest studiu.
Detaliile studiulu:
- Studiul a inclus 353 de persoane (vârsta medie 75, 47% femei) care au ajuns la camera de urgenţă în termen de şase ore de la debutul simptomelor unui AVC.
- Persoanele au fost excluse din analiză dacă au avut anterior o tumoare cerebrală sau dacă au suferit un AVC sau o leziune cerebrală traumatică în ultimele trei luni.
- Sângele a fost prelevat înainte de a ajunge la camera de urgenţă a spitalului RKH Ludwigsburg din Ludwigsburg, Germania, unde a fost testat pentru nivelurile GFAP cu ajutorul unui analizor portabil de sânge.
- Imagistica cerebrală a diagnosticat hemoragie intracerebrală (AVC hemoragic) la 76 de persoane, AVC cauzate de cheaguri la 258 şi afecţiuni care imită un AVC (cum ar fi convulsii sau migrene) la 19 persoane.
- Nivelurile GFAP au fost comparate între grupuri pe baza diagnosticului la externarea din spital.