Încă o ţară părăseşte OMS

Încă o ţară părăseşte OMS

Argentina se va retrage din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) după ce şi Statele Unite au părăsit agenţia internaţională de sănătate la sfârşitul lunii trecute.

Argentina se va retrage din OMS, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Manuel Adorn, care a invocat „diferenţe profunde” cu agenţia ONU pentru sănătate.

Preşedintele Javier Milei i-a spus ministrului de externe al ţării să iniţieze retragerea, a precizat Adorni în timpul unei conferinţe de presă, potrivit Reuters şi Associated Press.

Adorni a declarat că guvernul este îngrijorat de amestecul internaţional în afacerile sale interne, citând o „lipsă de independenţă faţă de influenţa politică” a statelor membre ale OMS în timpul pandemiei de Covid-19.

El a declarat că retragerea va oferi ţării „o mai mare flexibilitate în punerea în aplicare a politicilor adoptate în contextul intereselor pe care Argentina le solicită, precum şi o mai mare disponibilitate a resurselor”.

Nu este clar cât de repede va fi pusă în aplicare decizia.

Anunţul vine după ce şi Statele Unite ale Americii au părăsit agenţia internaţională de sănătate, pe 22 ianuarie.

Decizia de ieşire a Statelor Unite din OMS a fost anunţată de Donald Trump, imediat după preluarea funcţiei, preşedintele american acuzând agenţia de sănătate a ONU de gestionare greşită a pandemiei de Covid-19 şi a altor crize sanitare internaţionale.

Reprezentanţii OMS au transmis atunci că regretă decizia preşedintelui american, care va reduse semnificativ bugetul organizaţiei şi au avertizat că retragerea SUA va afecta unele dintre programele organizaţiei, precum cel împotriva tuberculozei, una dintre cele mai mari ameninţări în domeniul bolilor infecţioase la nivel mondial, sau programul HIV/SIDA.

Statele Unite au fost principalul finanţator al OMS, asigurând circa 18% din finanţarea totală a organizaţiei în bugetul bianual 2024-2025, în valoare de 6,8 miliarde dolari. 

După ieşirea Statelor Unite din organizaţie, OMS a propus o reducere a bugetului Agenţiei ONU.

Luni, în deschiderea şedinţei anuale a consiliului executiv al agenţiei ONU, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apărat, activitatea agenţiei internaţionale de sănătate şi reformele recente şi a reiterat o solicitare pentru Washington de a-şi reconsidera ieşirea şi de a intra în dialog cu agenţia cu privire la schimbări ulterioare.

„Sunt binevenite sugestii din partea Statelor Unite şi a tuturor statelor membre despre cum putem servi mai bine întreaga lume", a spus el.

Reducerea bugetului va fi abordată la reuniunea de la Geneva care se desfîşoară între 3-11 februarie, în cadrul căreia reprezentanţii statelor membre vor discuta despre finanţarea şi activitatea agenţiei pentru perioada 2026-2027.

Consiliul executiv propune reducerea secţiunii programelor de bază din buget de la 5,3 miliarde la 4,9 miliarde de dolari, potrivit unui document publicat luni, din bugetul mai larg de 7,5 miliarde de dolari pentru perioada 2026-2027, care a fost propus iniţial, inclusiv din banii pentru eradicarea poliomielitei şi abordarea situaţiilor de urgenţă.

OMS a luat deja separat câteva măsuri de reducere a costurilor după decizia Statelor Unite de a părăsi agenţia.

Preşedintele american Donald Trump a declarat săptămâna trecută că ar putea lua în considerare reintegrarea ţării sale în OMSi, la doar câteva zile după ce a ordonat retragerea Statelor Unite din agenţia internaţională din domeniul sănătăţii.

viewscnt