Colegiul Farmaciştilor din România a introdus, printr-o decizie din 22 noiembrie, mecanismul de alertă pentru farmaciştii cu interdicţii sau restricţii de practică, aceste informaţii urmând să fie cunoscute în toate statele din UE prin intermediul Sistemului de Informare a Pieţei Interne (IMI).
Decizia, semnată de preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Dumitru Lupuliasa, a fost publicată în 7 decembrie în Monitorul Oficial.
Un mecanism similar de alertă a fost introdus în luna octombrie de Colegiul Medicilor din România, iar decizia Colegiului Farmaciştilor urmează modelul valabil pentru medici.
“Cazurile de restrângere sau de interzicere de către autorităţile sau instanţele judecătoreşti naţionale, în întregime sau în parte, chiar şi cu caracter temporar, a dreptului de practică a profesiei de farmacist pe teritoriul României sunt supuse procedurii mecanismului de alertă. Sunt supuse aceleiaşi proceduri şi situaţiile în care expiră o interdicţie sau o restricţie (...), precum şi orice altă schimbare ulterioară a situaţiei iniţial comunicate”, arată decizia.
Mecanismul de alertă presupune informarea de către Colegiul Farmaciştilor din România, prin intermediul IMI, a autorităţilor competente din statele membre ale UE cu privire la survenirea uneia dintre situaţiile ce fac obiectul mecanismului de alertă.
Sistemul de informare al pieţei interne este o reţea electronică care face legătura între organele publice din Spaţiul Economic European.
Sistemul a fost dezvoltat de Comisia Europeană, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, pentru a accelera cooperarea administrativă transfrontalieră.
IMI permite administraţiilor publice naţionale, regionale şi locale să identifice omologii din alte state membre ale UE şi să gestioneze schimbul de informaţii cu alte autorităţi.
În vederea realizării mecanismului de alertă, colegiile teritoriale au obligaţia de a transmite către Colegiul Farmaciştilor din România deciziile emise în soluţionarea cazurilor disciplinare, precum şi orice alte acte sau fapte juridice în legătură cu acestea cum ar fi depunerea unor contestaţii, formularea unor acţiuni de anulare, suspendări ale efectelor juridice, anulări dispuse de către autorităţi sau instanţe sau radieri.
Transmiterea informaţiilor se face cel mai târziu în prima zi lucrătoare următoare datei emiterii deciziilor ori a înregistrării unei comunicări.
Decizia Colegiului Farmaciştilor prevede că “orice act ce face obiectul mecanismului de alertă va fi comunicat în aceeaşi măsură şi farmacistului respectiv”.
În cazul existenţei unei inadvertenţe în informarea transmisă prin mecanismul de alertă, farmacistul vizat poate solicita rectificarea informării.
“Face obiectul acestei proceduri orice altă comunicare oficială făcută de către orice altă autoritate naţională ori instanţă judecătorească către colegiile teritoriale, respectiv către Colegiul Farmaciştilor din România, care vizează interzicerea, în întregime sau în parte, chiar şi cu caracter temporar, a dreptului de practică a profesiei de farmacist pe teritoriul României sau anularea totală sau parţială a titlului în temeiul căruia se exercită profesia”, se arată în decizia Colegiului Farmaciştilor.
Totuşi, decizia prevede că informaţiile ce se vor comunica prin IMI se referă strict la identitatea farmacistului în cauză (numele, prenumele şi data naşterii), calificarea, autoritatea sau instanţa naţională care adoptă hotărârea privind restrângerea sau interdicţia profesiei, sfera de aplicare a restricţiei sau interdicţiei şi perioada în cursul căreia se aplică.
Decizia Colegiului Medicilor privind mecanismul de alertă pentru medicii cu interdicţii sau restricţii de practică, publicată în 18 octombrie 2018 în Monitorul Oficial, nu are prevederi clare privind informaţiile care urmează să fie comunicate prin IMI.
Mai multe autorităţi din România sunt înregistrate în Sistemul de Informare a Pieţei Interne, inclusiv ministere, agenţii şi organizaţii profesionale (Uniunea Naţională a Barourilor din România; Ordinul Arhitecţilor; Ordinul Tehnicienilor Dentari, Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar; Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România; Colegiul Psihologilor din România etc).