Australia începe un studiu clinic în care testează eficienţa vaccinului BCG împotriva coronavirusului

Australia începe un studiu clinic în care testează eficienţa vaccinului BCG împotriva coronavirusului

Australia a demarat un studiu clinic în care s-au înrolat circa 4.000 de angajaţi din sistemul de sănătate pentru a testa eficienţa vaccinului BCG, folosit de un secol împotriva tuberculozei, pentru noul coronavirus.

Australia se alătură, astfel, ţărilor care testează metode “neortodoxe” în încercarea de a găsi o soluţie pentru limitarea pandemiei de coronavirus, între care se numără SUA şi Olanda.

Vaccinul Bacilului Calmette–Guérin (BCG) este administrat la peste 1 milion de copii în fiecare an în ţările cu o incidenţă mare a tuberculozei.

Însă unii cercetători au sugerat că acest vaccin poate combate şi coronavirusul, deoarece are capacitatea de a întări sistemul imunitar al organismului.

Vaccinurile ajută organismul să combată virusurile şi bolile prin întărirea sistemului imunitar şi prin crearea de anticorpi pentru diverşi patogeni, însă nu pot vindeca bolile.

Începând de săptămâna viitoare va începe studiul clinic organizat de autorităţile din Australia, iar rezultatele urmează să fie prezentate peste şase luni, a anunţat Murdoch Children's Research Institute (MCRI) din Melbourne, citat de Reuters.

Vaccinul BCG, care are puţine reacţii adverse, va fi administrat la jumătate dintre participanţii la studiu, în timp ce la ceilalţi participanţi li se va administra placebo.

Starea de sănătate a participanţilor va fi monitorizată pe perioada studiului printr-o aplicaţia software ataşată la smartphone.

“Înseamnă să găsim o ţintă nouă pentru un vaccin vechi. Este o noutate incitantă şi este pentru prima dată când vaccinul este folosit în acest fel”, a explicat Nigel Curtis, responsabilul de boli infecţioase în cadrul MCRI.

Cercetătorii australieni consideră că studiul ar putea fi foarte util în condiţiile în care va fi realizat în perioada în care în emisfera sudică a planetei este iarna, iar în Australia începe sezonul de gripă – şi s-ar putea înregistra şi o creştere a numărului de cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

Scopul studiului este de a observa dacă creşterea imunităţii ajută la limitarea sau eliminarea simptomelor, de obicei respiratorii, şi la limitarea extinderii epidemiei.

viewscnt