O aplicaţie digitală gratuită, creată de români pe baza expertizei profesioniştilor în cardiologie, boli de nutriţie şi diabet din România şi în conformitate cu recomandările ultimelor ghiduri dedicate prevenţiei bolilor cardiovasculare ale European Society of Cardiology şi American Heart Association/American College of Cardiology, a fost prezentată la dezbaterea Cardio 360, de dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, fondator Cardiomed, medic primar cardiolog şi medic primar de medicină internă. ,,Publicul trebuie să înveţe singur să aibă grijă de el. Nu este nicio mare firozofie ca să-ţi măsori corect tensiunea arterială sau să îţi calculezi scorul de risc cardiovascular”, a declarat dr. Tatu-Chiţoiu la dezbaterea online organizată de redacţia 360medical.ro, un eveniment din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.
DAHNA este singura aplicaţie mobilă de pe piaţa din România care configurează, în mai puţin de 5 minute, meniuri conform profilului metabolic al utilizatorului, reţetele pentru prepararea lor, dar şi lista de cumpărături cu ingredientele şi cantităţile necesare. În opinia dr. Tatu-Chiţoiu, cel care împreună cu soţia a avut această idee a lansării aplicaţiei, digitalizarea în cardiologie este peste tot.
,,Prevenţia este cel mai important lucru în cardiologie în acest moment, dincolo de achiziţiile majore care au fost făcute în cardiologie în ultimii 20-30 de ani, iar ţările care au înţeles prevenţia primară ca prim obiectiv, cum ar fi Finlanda, Austria, Anglia au reuşit prin programe de prevenţie primară să reducă impactul bolilor cardiovasculare în aceste ţări. Noi am plecat de la următoarea idee că oricât de mare ar fi corpul medical şi, din păcate, în România corpul medical este din ce în ce mai mic, nu va reuşi să facă screeningul întregii populaţii, astfel încât să ne dăm seama care este starea de sănătate şi atunci ceea ce încercăm noi să oferim este un instrument pe care să- l folosească publicul, aplicaţia Dahna”, a explicat medicul cardiolog.
Aplicaţia pe telefon este funcţională de două luni, poate să fie descărcată pe orice telefon mobil, indiferent de sistemul de operare, este gratuită şi oricine poate ca să-şi calculeze scorul de risc pentru un eveniment cardiovascular pentru următorii 10 ani în conformitate cu scara de risc a Societăţii Europene de Cardiologie, publicată în 2021.
După ce persoana află profilul cardio-metabolic, aplicaţia îi oferă şi soluţii, legate de activitatea fizică şi sugestii de dietă sănătoasă.
,,Dieta mediteraneană este adoptată în momentul de faţă de toate societăţile internaţionale de cardiologie, fie europene, fie americane, ca fiind cea mai sănătoasă dietă, capabilă să prevină bolile cardiovasculare. Deci, aplicaţia pe de o parte calculează scorul de risc, pe de altă parte oferă şi dieta conform ultimelor ghiduri de prevenţie a bolilor cardiovasculare şi meniuri gata preformate exact care se potrivesc exact profilului cardio metabolic pe care persoana respectivă îl are. Cred că această aplicaţie ajută foarte mult medicii de familie. Pacientul poate să vină singur la medicul de familie cu scorul de risc gata calculat, iar medicul de familie nu trebuie să decât să cerceteze corectitudinea datelor”, a precizat dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic primar cardiolog şi medic primar de medicină internă.
Cardiologul a prezentat şi câteva date cu privire la utilizarea aplicaţiei. În primele 5 săptămâni de la lansare 13000 de persoane şi-au descărcat această aplicaţie şi au început să-şi calculeze profilul cardio-metabolic. Cei care au folosit această aplicaţie fac parte din grupele de vârstă între 40 şi 60 de ani.