Care sunt cele mai “profitabile” specialităţi medicale pentru spitalele din România

Care sunt cele mai “profitabile” specialităţi medicale pentru spitalele din România

Un studiu publicat miercuri a analizat, pe baza datelor colectate de la instituţiile publice din domeniul sănătăţii, care sunt cele mai “profitabile” specialităţi medicale pentru spitalele din România. Acest clasament a fost elaborat pe baza a doi indicatori folosiţi pentru decontarea serviciilor medicale - indicele case-mix (ICM) şi durata medie de spitalizare (DMS).

Datele sunt prezentate în studiul "Analiza performanţei economice şi operaţionale în sistemul de sănătate", realizat de Academia de Studii Economice (ASE) împreună cu reţeaua privată de sănătate “Regina Maria”.

“Din perspectiva profitabilităţii pentru spitale, cea mai avantajoasă specialitate medicală este terapia intensivă coronarieni (UTIC), urmată de hematologie şi gastroenterologie, care înregistrează cel mai bun raport ICM/DMS. Aceasta indică o combinaţie optimă între complexitatea cazurilor tratate şi durata de spitalizare relativ redusă, ceea ce maximizează eficienţa financiară a spitalului”, se arată în studiu.

Astfel, cele mai bine reprezentate specialităţi chirurgicale în funcţie de numărul de spitalizări continue au fost în anul 2024: chirurgia generală (351.828 cazuri), obstetrică-ginecologie (290.341 cazuri), ortopedia şi traumatologia (136.662 cazuri), urologia (109.278 cazuri), otorino-laringologia (71.996 cazuri), oftalmologia (66.787 cazuri), neurochirurgia (55.600 cazuri) şi chirurgia plastică şi reparatorie (45.726 cazuri).

Cele mai complexe cazuri, indicate de cel mai mare indice de case mix (ICM), sunt tratate în secţiile de chirurgie cardiovasculară (ICM 4,30), chirurgie cardiacă şi a vaselor mari (ICM 4,96), chirurgie pentru pacienţi arşi (ICM 4,38) şi transplant medular (ICM 2,95 pentru adulţi).

La polul opus, specialităţile cu cel mai scăzut ICM sunt oftalmologia (ICM 0.74) şi obstetrică-ginecologie (ICM 1,2).

“Din perspectiva profitabilităţii pentru spitale, specialităţile chirurgicale cu cel mai bun raport ICM/DMS sunt chirurgia cardiovasculară, transplantul medular adulţi şi chirurgia vasculară”, menţionează documentul.

Potrivit studiului, cele mai complexe cazuri, reflectate prin cel mai mare indice ICM, sunt înregistrate în secţiile de HIV/SIDA (ICM 3,93), hematologie (ICM 2,65), terapie intensivă coronarieni (ICM 2,25), gastroenterologie (ICM 1,82) şi oncologie pediatrică (ICM 1,82).

“Aceste valori indică faptul că pacienţii internaţi în aceste secţii necesită îngrijiri avansate, consum intensiv de resurse medicale şi tratamente de specialitate”, arată studiul.

La polul opus, specialităţile cu cele mai scăzute valori ale indicelui de case mix sunt toxicologia (ICM 0.93), neonatologia nou-născuţi (ICM 1.03), diabetul pediatric (ICM 1.03) şi imunologia clinică şi alergologia (ICM 1.09).

“Deşi sunt specialităţi importante şi dificile, acestea sunt relativ prost codificate de sistemul DRG, care nu a mai fost revizuit de la introducerea sa în România acum mai bine de 20 de ani”, mai arată studiul.

Indicele case-mix este un indicator al complexităţii cazurilor de spitalizare continuă, reflectată în valoarea consumului de resurse necesare îngrijirilor. El este utilizat în contractare, fiind multiplicat cu numărul pacienţilor estimaţi a fi îngrijiţi şi cu tariful pe caz ponderat, potrivit formulei de stabilire a valorii de contract prevăzută în contractul-cadru.

viewscnt