Ceasurile inteligente au în momentul de faţă destule aplicaţii folosite în sănătate. Cercetătorii mai adaugă una şi anume aceea în care acestea ar putea detecta infecţia virală înainte ca simptomele să se instaleze în organism.
Într-un mic studiu, cercetătorii Universităţii Duke au arătat că un dispozitiv portabil de tip smartwatch ar putea detecta care dintre pacienţi au avut gripa H1N1 şi care au avut o răceală obişnuită.
„Unul dintre obiectivele noastre a fost să putem detecta acea infecţie înainte ca o persoană să aibă simptome, deoarece este posibil să răspândească agenţi patogeni fără să ştie că sunt bolnavi”, a explicat Jessilyn Dunn, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Duke în Durham, cercetător principal în studiu.
Ceasul face acest lucru citind semne biologice, inclusiv ritmul cardiac în repaus, variabilitatea ritmului cardiac şi temperatura pielii.
„Dispozitivul detectează bolile şi faptul că organismul se luptă cu ceva. Încă lucrăm la îmbunătăţirea distincţiei între diferitele tipuri de infecţii", a spus Dunn.
A avea aceste informaţii îi poate ajuta pe pacienţi, alertându-i şi convingându-I să-şi contacteze medicul, în plus acest lucru poate ajuta la planificarea modului optim de utilizare a resurselor limitate într-un moment de criză, cum ar fi pandemia de coronavirus, e de părere cercetătoarea.
„Dacă în cazul COVID-19 am putea prezice de fapt cine va fi bolnav şi când, şi cât de bolnavă va fi acea persoană şi de ce fel de resurse de îngrijire va avea nevoie, de fapt, am putea face un triaj mai inteligent şi o alocare a resurselor. Deci ne oferă un fel de lentilă în viitor", a spus Dunn, care prevede un viitor în care toată lumea poartă un ceas inteligent.
„În acel viitor, în care toată lumea are un ceas inteligent, acesta ar fi doar ceva ce ar avea loc în fundal. Ar fi un sistem de monitorizare pasivă şi care ne-ar da o idee despre cine este probabil bolnav şi cât de bolnav probabil va deveni", a explicat ea.
Pentru studiu, echipa lui Dunn a selectat 31 de voluntari cu gripă H1N1 şi 18 cu un virus comun de răceală. Folosind doar date de pe dispozitivele portabile, cercetătorii au putea face diferenţa dintre cei infectaţi şi cei care nu sunt infectaţi cu o precizie de până la 92% pentru H1N1 şi 88% pentru răceală.
Datele ar putea distinge, de asemenea, între infecţia uşoară şi moderată cu o zi înainte ca simptomele să înceapă cu o precizie de 90% pentru H1N1 şi 89% pentru virusul care a produs o oarecare răceală.
Expertul în boli infecţioase, prof. dr. Marc Siegel, de la NYU Langone Medical Center din New York, a declarat că „este posibil să nu fie o modalitate de a diagnostica COVID-19 sau gripa, dar este o modalitate de a monitoriza modificările metabolice şi poate de-a identifica o varietate de agenţi patogeni. Dacă este corectă, poate fi utilă, deoarece ar putea să-ţi spună din timp că eşti pe cale să te îmbolnăveşti şi apoi poţi merge să fii verificat sau să rămâi acasă. Acest lucru este util pentru a menţine bolnavii acasă şi departe de serviciu."