Combinaţia remdesivir-baricitinib, testată într-un studiu clinic în SUA ca potenţial tratament pentru Covid-19

Combinaţia remdesivir-baricitinib, testată într-un studiu clinic în SUA ca potenţial tratament pentru Covid-19

Combinaţia remdesivir-baricitinib este testată ca potenţial tratament pentru Covid-19 într-un studiu clinic realizat de Montefiore Health System Albert Einstein College of Medicine din Statele Unite. 

Medicamentul antiviral remdesivir a fost deja testat în mai multe studii clinice ca tratament pentru Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, cu unele rezultate promiţătoare.

De altfel, remdesivir este folosit în multe state pentru tratarea pacienţilor cu forme severe de boală, inclusiv în România, unde este inclus în protocolul de tratament pentru Covid-19.

În urma acestor rezultate promiţătoare, cercetătorii americani au decis să demareze un nou studiu clinic dublu-orb, randomizat, cu două grupuri: remdesivir plus placebo şi remdesivir plus baricitinib.

"Includerea baricitinib în studiul nostru poate reduce inflamaţia asociată cu Covid-19, iar combinarea baricitinib cu remdesivir at putea reprezenta o opţiune de tratament mai eficientă pentru persoanele cele mai afectate de boală", a explicat Barry Zingman, profesor de medicină la Albert Einstein College of Medicine, citat de sciencedaily.com.

Pacienţii înrolaţi în studiul clinic numit ACTT 2 vor primi remdesivir prin administrare intravenoasă până la 10 zile, din care jumătate vor primi şi baricitinib prin administrare orală timp de 14 zile, iar cealaltă placebo.

Baricitinib este un medicament indicat în tratamentul poliartritei reumatoide active moderată până la severă la pacienţi
adulţi care nu au răspuns adecvat sau care au intoleranţă la unul sau mai multe medicamente antireumatice modificatoare de boală.

viewscnt