Comisia Europeană încearcă să ţină pasul cu administraţia Statelor Unite în privinţa obţinerii unui vaccin anti-coronavirus pentru statele membre ale UE printr-o strategie care vizează accelerarea dezvoltării şi producţiei de vaccinuri.
Strategia, lansată miercuri, menţionează că dezvoltarea unui vaccin este un proces complex şi de durată.
Prin noua strategie, "Comisia va sprijini eforturile ce vizează accelerarea dezvoltării şi a punerii la dispoziţie a unor vaccinuri sigure şi eficace într-un interval de timp cuprins între 12 şi 18 luni, sau chiar mai devreme", a precizat institu'ia, ]ntr-un comunicat.
"Realizarea acestui demers complex necesită efectuarea de studii clinice, în paralel cu investiţii în capacitatea de producţie pentru a putea produce milioane sau chiar miliarde de doze de vaccin viabil. Comisia este pe deplin mobilizată pentru a sprijini eforturile dezvoltatorilor de vaccinuri”, mai arată executivul UE.
Strategia se bazează pe asigurarea producţiei de vaccinuri în UE şi a unor rezerve suficiente pentru statele membre şi pe adaptarea cadrului de reglementare pentru a accelera dezvoltarea, autorizarea şi punerea la dispoziţie a vaccinurilor.
"Trebuie să fim gata să producem şi să punem la dispoziţia populaţiei acest vaccin pe întreg teritoriul Europei şi în întreaga lume. Acest vaccin va constitui un progres major în lupta împotriva coronavirusului şi o mărturie a ceea ce noi, în calitate de parteneri, putem obţine atunci când ne punem laolaltă ideile, lucrările de cercetare şi resursele”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,.
"Uniunea Europeană va face tot posibilul pentru a se asigura că toţi cetăţenii, indiferent de locul în care trăiesc, au acces la un vaccin", a mai afirmat şefa executivului UE.
Pentru a sprijini companiile în dezvoltarea şi producerea rapidă a unui vaccin, Comisia va încheia contracte cu producătorii individuali de vaccinuri în numele statelor membre.
În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia va finanţa o parte din costurile iniţiale pe care trebuie să le suporte producătorii de vaccinuri, mai arată CE.
Finanţarea va proveni în mare parte din bugetul de 2,7 miliarde de euro al Instrumentului pentru sprijin de urgenţă.
STRATEGIE AGRESIVĂ ÎN SUA PENTRU DEZVOLTAREA UNUI VACCIN
Prin această strategie, Comisia Europeană încearcă să ţină pasul cu administraţia SUA, care a lansat încă din luna aprilie un program special, denumit “Operation Warp Speed” (Operaţiunea Viteză Extremă), după modelul celebrului “Proiect Manhattan”, care a dus la dezvoltarea bombei atomice.
La începutul lunii iunie, administraţia americană a selectat cinci grupuri farmaceutice pentru a dezvolta şi produce vaccinuri anti-coronavirus, acestea urmând să primească fonduei pentru grăbirea rocedurilor de dezvoltare şi testare.
Cele cinci grupuri sunt Moderna (companie de biotehnologie), AstraZeneca (în colaborare cu Universitatea Oxford), Johnson & Johnson, Merck şi Pfizer. Selecţia s-a făcut dintr-un grup de 12 companii. Vaccinurile sunt dezvoltate pe baza unor abordări diferite şi sunt considerate ca având cele mai bune şanse pentru a fi validate în urma studiilor clinice.
Din cele cinci grupuri, patru sunt americane şi unul (AstraZeneca) este britanic.