Oamenii care trăiesc în state democratice au în general o speranţă mai mare de viaţă şi o sănătate mai bună decât locuitorii ţărilor cu regimuri dictatoriale, arată un studiu realizat de cercetători americani ce a analizat evoluţiile din cele mai multe state ale lumii între 1970 şi 2015.
Studiul, prezentat săptămâna aceasta în publicaţia ştiinţifică The Lancet, arată că sistemul de guvernământ joacă un rol mult mai mare decât se credea asupra sănătăţii oamenilor, performanţa economică având, din acest punct de vedere, mai degrabă un rol secundar.
Astfel, studiul arată că o guvernare democratică este asociată cu declinul mortalităţii cauzate de boli cardiovasculare şi de accidente rutiere, precum şi cu creşterea cheltuielilor guvernamentale pentru sănătate.
Autorii studiului au calculat că, în statele democratice, speranţa medie de viaţă creşte cu circa 3% la fiecare 10 ani.
“Rezultatele acestui studiu sugerează că alegerile libere şi sănătatea oamenilor sunt tot mai mult inseparabile”, a declarat unul dintre autorii studiului, Thomas Bollyky de la Council on Foreign Relations din Washington, citat de Bloomberg.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele privind prevalenţa bolilor, cheltuielile de sănătate şi informaţiile privind natura regimurilor de guvernare din 170 de state ale lumii pe o perioadă de 46 de ani.
Studiul a fost realizat de cercetători de la instituţii reputate, precum Council on Foreign Relations, Stanford University School of Medicine, Institute for Health Metrics and Evaluation sau University of Washington din Seattle.
Studiul a fost finanţat de organizaţiile caritabile Bloomberg Philanthropies şi Bill & Melinda Gates Foundation.