Dulciurile ne schimbă creierul

Dulciurile ne schimbă creierul

De ce nu ne putem ţine la distanţă de ciocolată, chipsuri şi cartofi prăjiţi?  De ce ne plac atât de mult alimentele nesănătoase, care îngraşă, şi cum se dezvoltă această preferinţă în creier? Oamenii de ştiinţă cred că au un răspuns. Motivul se pare că are mai puţin de-a face cu lipsa de voinţă, şi mai mult cu faptul că acest organ vital se obişnuieşte să prefere astfel de alimente bogate în grăsimi şi zahăr, conform unui nou studiu realizat de cercetători germani şi americani.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Institutulpentru studierea metabolismului,  Max Planck, din Köln, în colaborare cu universitatea americană Yale, au demonstrat acum că alimentele cu un conţinut ridicat de grăsimi şi zahăr ne modifică creierul.

Dacă mâncăm în mod regulat chiar şi cantităţi mici din aceste produse, creierul învaţă să consume exact aceste alimente pe viitor.

Potrivit studiului, expunerea la alimente bogate în grăsimi şi zahăr „joacă un rol esenţial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea şi consumul de alimente foarte gustoase, dense din punct de vedere energetic".

„Tendinţa noastră de a consuma alimente bogate în grăsimi şi zahăr, aşa-numita dietă occidentală, ar putea fi înnăscută sau s-ar putea dezvolta ca urmare a supraponderalităţii. Dar noi credem că, în acest caz, creierul învaţă această preferinţă", explică Sharmili Edwin Thanarajah, autorul principal al studiului.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au administrat zilnic unui grup de voluntari o budincă ce conţinea multe grăsimi şi zahăr, timp de opt săptămâni, în plus faţă de dieta lor normală.

Celălalt grup a primit o budincă ce conţinea acelaşi număr de calorii, dar mai puţine grăsimi.

Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte şi în timpul celor opt săptămâni.

Creierul învaţă în mod inconştient să prefere gustările bogate în grăsimi

Răspunsul creierului la alimentele bogate în grăsimi şi zahăr a fost mult mai mare în grupul care a mâncat budinca bogată în zahăr şi grăsimi după opt săptămâni.

Acest lucru a activat în special sistemul dopaminergic, regiunea din creier responsabilă de motivaţie şi recompensă.

„Măsurătorile activităţii cerebrale au arătat că în creier au loc schimbări şi se formează conexiuni noi, creierul se „re-cablează" (rewiring) după consumul de chipsuri şi dulciuri. El învaţă în subconştient să prefere alimentele recompensatoare", explică Marc Tittgemeyer, care a condus studiul.

Prin aceste modificări la nivelul creierului, vom prefera întotdeauna, în mod inconştient, alimentele care conţin multe grăsimi şi zahăr, spun autorii cercetării.

Ei au precizat că în timpul perioadei de studiu, persoanele testate nu s-au îngrăşat mai mult decât cele din grupul de control şi nici valorile lor sanguine, cum ar fi glicemia sau colesterolul, nu s-au modificat.

Cu toate acestea, cercetătorii presupun că preferinţa pentru alimentele bogate în zahăr va continua şi după încheierea studiului.

„În creier se fac conexiuni noi şi acestea nu dispar atât de repede. La urma urmei, scopul învăţării este ca, odată ce ai învăţat ceva, să nu uiţi atât de repede", explică Marc Tittgemeyer.

Cercetătorii susţin că este important de studiat această „re-cablare" a creierului, deoarece acest proces are rădăcini în dependenţe mai nesănătoase.

Multe alimente procesate moderne au o densitate energetică ridicată şi conţin frecvent atât grăsimi, cât şi zahăr, cu un efect ce depăşeşte valoarea energetică, se arată în studiu.

Alimentele procesate moderne sunt, prin urmare, stimuli puternici şi, la fel ca în cazul abuzului de droguri, modelele testate pe animale au demonstrat că un consum frecvent al acestora 're-cablează' circuitele creierului, chiar şi la descendenţii născuţi din mame care consumă o dietă bogată în grăsimi în timpul alăptării, se arată în studiu.

De asemenea, similar drogurilor care creează dependenţă, există dovezi că această 're-cablare' promovează un consum suplimentar de alimente foarte gustoase, dense energetic, se precizează în lucrarea ştiinţifică publicată miercuri, în revista Cell Metabolism.

Acest studiu vine la scurt timp după o altă cercetare, publicată în februarie de un grup de oameni de ştiinţă britanici, conform căreia persoanele care consumă mai multe alimente ultra-procesate - cum ar fi prăjituri, chipsuri şi băuturi carbogazoase dulci - ar prezenta un risc mai mare de a dezvolta şi de a muri de cancer.

Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Imperial College London au analizat dietele a 200.000 de adulţi din Marea Britanie timp de 10 ani şi au descoperit că un consum de alimente cu conţinut ridicat de sare, grăsimi, zahăr şi aditivi artificiali poate fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer, cu precădere tumori ovariene şi cerebrale.

viewscnt