Furnizorii privaţi de servicii medicale critică măsura Ministerului Sănătăţii de a oferi prioritate laboratoarelor publice de testare împotriva Covid-19 faţă de cele private, avertizând că decizia pune în pericol procesul de testare.
Un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 366/2021), care modifică un alineat din ordinul ministrului sănătăţii nr. 807/2020, a intrat săptămâna aceasta în vigoare, oferind prioritate centrelor de testare pentru Covid-19 din sistemul public faţă de cele private în cazul anchetelor epidemiologice derulate de către direcţiile de sănătate publică (DSP) judeţene.
Vineri, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a reacţionat la măsura Ministerului Sănătăţii, atragând atenţia cu privire la riscurile pe care le implică înlocuirea criteriului "celui mai apropiat laborator” pentru repartizarea probelor pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 cu un alt criteriu, cel privind tipul de laborator -public sau privat.
"Suntem surprinşi de modificarea adusă prin Ordinul 366/2021. De mai bine de un an, suntem cu toţii sub presiunea realităţii pe care o trăim şi pe care o gestionăm împreună. În condiţiile în care datele statistice arată o creştere a ratei de infectare în rândul populaţiei, nu înţelegem raţionamentul şi motivele de oportunitate pentru adoptarea acestei măsuri”, a afirmat preşedintele PALMED, Cristian Hotoboc, citat în comunicatul organizaţiei.
"Suntem de părere că în acest fel, criteriul primordial de celeritate în primirea, procesarea probelor şi emiterea rezultatelor analizei a fost înlocuit cu unul artificial, acela al formei de deţinere a laboratorului primitor", a adăugat Cristian Hotoboc.
PALMED consideră că măsurile adoptate trebuie să păstreze un caracter obiectiv cert, să răspundă rapid la necesităţile prezente şi viitoare, să eficientizeze procesele şi procedurile aplicabile, şi nu să le complice în mod artificial.
Organizaţia solicită Ministerului Sănătăţii să analizeze datele statistice existente de la instituirea stării de urgenţă, în data de 15 martie 2020, când la nivel naţional au fost procesate 276 de teste pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.
De atunci, capacitatea de testare a crescut semnificativ, în mare parte prin implicarea directă şi decisivă a laboratoarelor private de analize medicale.
PALMED asigură autorităţile de disponibilitatea la dialog pe temele de interes pentru sistemul de sănătate, dar consideră că măsura adoptată prin ordinul 366/2021 are un caracter "profund arbitrar şi inoportun".