Genele unei superbacterii rezistente la antibiotice din India au fost descoperite în zona arctică

Genele unei superbacterii rezistente la antibiotice din India au fost descoperite în zona arctică

O echipă de cercetători a descoperit în arhipelagul Svalbard din zona arctică gene ale unei superbacterii detectate pentru prima dată în 2008 în India, ceea ce arată rapiditatea cu care astfel de ameninţări la adresa sănătăţii pe plan mondial se pot răspândi pe suprafaţa planetei.

Echipa de cercetători, condusă de David Graham, profesor la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, a colectat 40 de probe de sol în 2013 pe insula Kongsfjorden din arhipelagul Svalbard, care aparţine Norvegiei şi este o zonă rece şi izolată, fără agricultură şi cu o prezenţă umană foarte redusă.

În urma analizei probelor de sol au fost descoperite 131 de gene asociate cu rezistenţa la antibiotice, inclusiv blaNDM-1 – un set de gene care conferă rezistenţă la mai multe antibiotice, inclusiv la carbapenem, una dintre cele mai puternice clase de antibiotice.

Genele blaNDM-1 au fost descoperite pentru prima dată la un pacient din India în 2008, iar în 2010 au fost detectate şi în râuri din India.

Aceste gene au fost descoperite în mai multe probe de sol prelevate în Kongsfjorden, însă nu au fost descoperite şi bacterii rezistente la antibiotice.

“Singurul mod în care aceste gene au putut ajunge acolo este fie prin intermediul animalelor, fie prin intermediul oamenilor”, a declarat David Graham, pentru CNN.

Cercetătorul subliniază că descoperirea genelor la 13.000 de kilometri de India, unde au fost descoperite prima dată, şi la doar câţiva ani este o surpriză majoră pentru cercetători.

Potrivit experţilor, gena blaNDM-1 are origine în Asia de Sud şi nu poate fi considerată “locală” în zona arctică, ci a ajuns acolo din zona de origine.

Descoperirea vine într-un moment în care rezistenţa la antibiotice a devenit o problemă globală importantă în domeniul sănătăţii publice.

Astfel, experţii estimează că circa 70% dintre bacteriile care provoacă infecţii la oameni au devenit rezistenta la cel puţin un antibiotice, mai ales din cauza consumului exagerat de medicamente.

Estimările actuale arată că, în 2050, circa 10 milioane de oameni vor muri din cauza infecţiilor provocate de bacterii rezistente la antibiotice.

viewscnt