Guvernul a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE pentru medicamentul tocilizumab

Guvernul a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE pentru medicamentul tocilizumab

Guvernul a activat începând de marţi Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru medicamentul tocilizumab, folosit off-label în tratamentul pacienţilor cu Covid-19 şi pentru care s-au înregistrat discontinuităţi în aprovizionare în ultimele luni. 

UPDATE: Marţi dimineaţă, Ministerul Sănătăţii a precizat că a solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE pentru achiziţionarea a 12.700 de flacoane de tocilizumabum.

Solicitarea a fost transmisă după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru şi un contract subsecvent cu Ministerul Sănătăţii, a anunţat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, motivând decizia prin lipsă de disponibilitate a produsului la nivel global.

Luni seară, secretarul de stat Raed Arafat din Ministerul Afacerilor Interne a precizat că stocurile actuale de tocilizumab din România sunt suficiente pentru cel mult trei săptămâni.

Mecanismul de Protecţie Civilă a fost activat la cererea Ministerului Sănătăţii.

"Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare. Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că în acest moment avem cantităţi suficiente pentru încă două - trei săptămâni, motiv pentru care vom activa mecanismul să vedem dacă putem lua medicamentul de la ţările care nu se confruntă în acest moment cu un val serios", a precizat Raed Arafat.

România ar mai putea solicita şi echipamente prin Mecanismul de Protecţie Civilă, în principal oxigenatoare individuale, pentru a creşte numărul paturilor cu oxigen din spitalele care au paturi libere, dar nu sunt conectate la oxigen.

În schimb, transferul pacienţilor în străinătate este dificil de realizat din motive logistice.

"De exemplu astăzi am avut 50 de pacienţi care aveau nevoie de terapie intensivă, căutam locuri şi am găsit în ţară. Este imposibil să poţi să pui astfel de cifre pe avioane şi să pleci cu ei. Mulţi pacienţi intubaţi nu suportă transportul cu avionul, cel puţin nu 4 sau 5 ore, nu este soluţia magică care rezolvă problema, a menţionat Raed Arafat.

Medicamentul tocilizumab este indicat terapeutic în Uniunea Europeană pentru mai multe afecţiuni (poliartrită reumatoidă şi artrită idiopatică juvenilă), dar este folosit de mult timp off-label ca tratament pentru pacienţii cu Covid-19.

Medicamentul tocilizumab blochează acţiunea proteinei interleukină-6, produsă de sistemul imunitar uman ca răspuns la o inflamaţie.

În prezent, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) evaluează medicamentul tocilizumab pentru o posibilă autorizare ca tratament pentru Covid-19.

Evaluarea EMA vizează o posibilă extindere a indicaţiei terapeutice pentru utilizare la pacienţii cu forme severe de Covid-19 care primesc deja tratament cu corticosteroizi şi necesită oxigenoterapie sau ventilare mecanică.

Datele analizate includ rezultatele a patru studii ample, randomizate, care au inclus pacienţi spitalizaţi cu forme severe de Covid-19.

În iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a adăugat medicamentele tocilizumab şi sarilumab pe lista celor recomandate pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19, după ce un studiu clinic amplu a indicat că utilizarea lor reduce riscul de deces.

viewscnt