Mai multe state importante din Uniunea Europeană, între care Germania, Franţa şi Italia, susţin aplicarea de restricţii mai dure la exportul de vaccinuri împotriva Covid-19, măsură propusă săptămâna aceasta de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Măsura a fost anunţată miercuri, iar ulterior reprezentanţii mai multor state, între care Germania, Franţa, Italia şi Danemarca, au susţinut propunerea, într-o reuniune a statelor membre ale UE. În schimb, alte state - între care Belgia, Olanda şi Irlanda - şi-au manifestat rezerve faţă de o astfel de măsuro, relatează Reuters, care citează surse europene.
Discuţiile pe această temă vor continua la o reuniune a liderilor UE programată săptămâna viitoare.
"Cauza este frustrarea tot mai mare legată de SAstraZeneca şi presiunea în creştere să facem ceva. Nu avem suficiente vaccinuri, exportăm masiv fără să primim nimic în schimb", a afirmat un diplomat participant la discuţii, citat de Reuters.
Alte surse au confirmat că intenţia de a introduce restricţii mai dure este motivată în primul rând de atitudinea AstraZeneca, care a anunţat recent că va livra statelor membre ale UE mult mai puţine doze de vaccin împotriva Covid-19 decât estima iniţial în luna martie şi în trimestrul al doilea din acest an.
Cu toate acestea, Uniunea Europeană a exportat peste 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 către Marea Britanie din 30 ianuarie până în prezent, dar nu a primit nicio doză de vaccin din Regatul Unit în toată această perioadă, deşi două fabrici din Marea Britanie acare produc vaccinuri AstraZeneca sunt listate ca furnizori ai statelor din UE în contractul încheiat între Comisia Europeană şi compania farmaceutică.
AstraZeneca a susţinut în faţa reprezentanţilor Comisiei Europene că nu poate furniza statelor UE vaccinuri produse în fabricile britanice pentru că în contractul încheiat cu guvernul de la Londra este menţionat în mod expres faptul că livrările către Marea Britanie sunt prioritare.
În 29 ianuarie, Comisia Europeană a adoptat un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-Covid-19 produse în statele membre ale UE, în urma unei dispute cu compania farmaceutică britanice AstraZeneca, pentru a permite accelerarea campaniilor de vaccinare în statele membre.
Mecanismul urma să expire la finalul lunii martie, dar Comisia Europeană a decis să îl menţină cel puţin până la 30 iunie.