Numărul deceselor cauzate de diabet şi boli cardiovasculare, în creştere în SUA

Numărul deceselor cauzate de diabet şi boli cardiovasculare, în creştere în SUA

Diabetul zaharat este un factor de risc semnificativ pentru complicaţiile bolilor cardiovasculare şi a fost în creştere în ultimii ani. Mai mult de 37 de milioane de adulţi din Statele Unite (aproximativ 15% din această populaţie) trăiesc cu această afecţiune, iar numărul ar putea fi şi mai mare ţinând cont de populaţia nediagnosticată, spun specialiştii americani.

După un declin iniţial al deceselor legate de diabet zaharat şi boli cardiovasculare, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Emory, din Statele Unite, dar şi de la alte instituţii internaţionale au observat o inversare a tendinţei, cu rate de mortalitate în creştere din 2014 până în 2019, potrivit unui nou studiu publicat săptămâna trecută în The American Journal of Medicine.

„Bolile de inimă rămân ucigaşul numărul unu în SUA, în ciuda progreselor în dezvoltarea medicamentelor", a declarat dr. Vardhmaan Jain, doctorand în cardiologie la facultatea de medicină a universităţii Emory.

El a adăugat că pacienţii cu diabet zaharat sunt afectaţi în mod disproporţionat de bolile cardiovasculare.

Cu scopul de a îmbunătăţi rezultatele pacienţilor, echipa sa a efectuat o analiză epidemiologică actualizată pentru a defini amploarea actuală a acestei probleme.

Cercetătorii au constatat că diabetul poate dubla sau chiar creşte de patru ori riscul de evenimente cardiovasculare la pacienţi.

Diabetul poate provoca, de asemenea, un risc de trei ori mai mare de mortalitate cardiovasculară.

Cercetătorii au folosit date din baza de date WONDER (Wide-Ranging Online Data for Epidemiologic Research) a Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), pentru a identifica adulţii cu vârsta de 25 de ani şi peste care au murit între 1999-2019, în care cauza de bază sau cauza contributivă a decesului a fost boala cardiovasculară şi diabetul.

Această analiză a evidenţiat modele suplimentare de mortalitate în ultimii 20 de ani, inclusiv faptul că:

  • A existat o creştere alarmantă a ratelor de mortalitate legate de diabet şi de boli cardiovasculare la adulţii mai tineri (25-54 de ani) şi la adulţii de vârstă mijlocie (55-69 de ani) în ultima parte a perioadei de studiu.
  • A existat o povară mai mare a mortalităţii în zonele rurale decât în zonele urbane - şi această diferenţă s-a accentuat odată cu înaintarea în timp.

Introducerea unor terapii mai noi şi actualizarea recomandărilor pentru aceste afecţiuni au transformat gestionarea diabetului şi a bolilor cardiovasculare în ultimele două decenii, oferind potenţialul de a creşte speranţa de viaţă la nivel individual.

Cu toate acestea, mai mulţi factori fac ca aceste evoluţii să fie inaccesibile pentru mari părţi ale ţării, inclusiv costurile tot mai mari ale asistenţei medicale şi disparităţile preexistente în ceea ce priveşte accesul la asistenţă medicală.

La aceste tendinţe negative au contribuit, de asemenea, creşterea nivelurilor de hipertensiune, hiperlipidemie, obezitate, fumat şi niveluri mai scăzute de activitate fizică, iar controlul acestor factori de risc modificabili poate fi departe de a fi optim la pacienţii cu diabet zaharat.

„Un control mai bun al diabetului la nivelul populaţiei ar putea avea efecte pozitive de anvergură asupra speranţei de viaţă", a mai precizat dr. Jain.

viewscnt