O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, care a suferit cele mai multe mutaţii faţă de tulpina originală, a fost identificată recent în Africa de Sud. Varianta stârneşte îngrijorări deoarece există riscul să fie mai contagioasă decât tulpinile cunoscute, iar vaccinurile actuale ar putea să nu ofere protecţie împotriva sa.
Noua variantă a fost numită C.1.2 şi s-a răspândit deja în alte ţări, arată un studiu neevaluat încă realizat de cercetători de la Institutul Naţional de Boli Transmisibile din Africa de Sud, relatează publicaţia israeliană Jerusalem Post.
Potrivit studiului, varianta C.1.2 a suferit cel mai mare număr de mutaţii faţă de tulpina originală a SARS-CoV-2 în comparaţie cu orice altă variantă cunoscută în prezent.
Varianta C.1.2 a fost identificată pentru prima dată în luna mai 2021 şi provine din tulpina C.1 - o situaţie care i-a surprins pe cercetători, deoarece C.1 a fost descoperită pentru prima dată cu doar patru luni mai devreme, în ianuarie 2021.
Mai mult, varianta C.1.2 a suferit mutaţii substanţiale faţă de tulpina C.1 şi a fost, între timp, identificată în mai multe state, între care Marea Britanie, China, Republica Democratică Congo, Mauritius, Noua Zeelandă, Portugalia şi Elveţia.
Cercetătorii sud-africani au descoperit că noua variantă se răspândeşte foarte repede. Astfel, din numărul total de secvenţieri genetice realizate în Africa de Sud în luna mai, varianta C.1.2 a fost confirmată la doar 0,2% dintre probele analizate.
Însă procentul a crescut la 1,6% dintre probe în luna iunie şi la 2% în luna iulie - ceea ce înseamnă o rată de creştere pentru noua variantă similară celor înregistrate în cazul variantelor beta (identificată pentru prima dată în Africa de Sud, în mai 2020) şi delta (identificată pentru prima dată în India, în octombrie 2020).
Noul studiu arată că linia gentică C.1.2 are o rată de 41,8 mutaţii pe an, ceea ce înseamnă că suferă mutaţii de două ori mai repede decât rata actuală de mutaţie a oricărei alte variante a SARS-CoV-2.
Oamenii de ştiinţă au mai detectat astfel de evoluţii rapide într-o perioadă scurtă de timp la alte variante, precum alfa, beta şi gamma, ceea ce sugerează că un eveniment unic, urmat de o creştere puternică a numărului de infecţii, generează rate mai mare de mutaţie.
Potrivit studiului, peste jumătate dintre probele analizate cu varianta C.1.2 aveau 14 mutaţii, însă la unele probe s-au idntificat mutaţii suplimentare, ceea ce sugerează că evoluţia în cadrul acestei linii genetice este în curs de desfăşurare.
Autorii studiului au menţionat că 52% dintre mutaţiile identificate în zona proteinei S (spike) a liniei genetice C.1.2 sunt prezente şi la alte variante care determină îngrijorare, aşa cume ste cazul mutaţiilor N440K şi Y449H.
Însă studiul avertizează că o combinaţie a acestor mutaţii, precum şi modificări în alte părţi ale virusului, ar putea ajuta noua linie genetică a SARS-CoV-2 să nu mai fie detectată de anticorpii specifici.
Totuşi, cercetătorii consideră că este nevoie de studii suplimentare pentru a înţelege impactul real al acestor mutaţii noi şi dacă acestea conferă noii tulpini un avantaj competitiv faţă de varianta delta, devenită dominantă în multe părţi ale lumii, inclusiv în România.