Un studiu realizat de Universitatea Oxford a analizat efectul administrării a două vaccinuri diferite aceleiaşi persoane, principala concluzie fiind frecvenţa mai ridicată a reacţiilor adverse.
Rezultatele studiului, numit Com-Cov şi organizat în Marea Britanie, au fost publicate în Lancet. Studiul a inclus 830 de participanţi cu vârsta de cel puţin 50 de ani, din care unii sufereau de diverse afecţiuni.
În cadrul studiului au fost testate 4 combinaţii: prima doză de vaccin AstraZeneca + a doua doză tot de AstraZeneca; AstraZeneca + Pfizer/BioNTech; Pfizer/BioNTech + Pfizer/BioNTech şi Pfizer/BioNTech + AstraZeneca.
Potrivit studiului, administrarea a două vaccinuri diferite (AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech), indiferent de ordine, este asociată cu o frecvenţă mai mare a reacţiilor adverse comparativ cu administrarea a două doze din acelaşi vaccin.
Astfel, febra a fost raportată de 34% dintre persoanele cărora li s-a administrat o doză de vaccin AstraZeneca şi a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech şi de 41% din cei cărora le-au fost administrate cele două vaccinuri în ordine inversă.
Spre comparaţie, doar 10% dintre persoanele care au primit ambele doze de vaccin AstraZeneca au raportat febră şi 21% dintre cei care au primit 2 doze de vaccin Pfizer/BioNTech.
Diferenţe similare au fost observate şi pentru alte simptome, precum frisoane, oboseală, durere de cap, dureri articulare şi musculare.
Totuşi, şi în cazul combănării vaccinurilor, simptomele s-au manifestat o perioadă scurtă de timp, iar cercetătorii nu au identificat probleme privind siguranţa administrării la persoanele înrolate, mai arată studiul.
"Sunt exact tipurile de reacţii adverse pe care le aşteptăm la vaccinuri şi sunt în general aceleaşi reacţii pe care le vedem şi la schema standard de vaccinare. Singura diferenţă este că reacţiile sunt mai frecvente", a afirmat Matthew Snape, autor al studiului şi profesor asociat de pediatrie la Universitatea Oxford, citat de The Guardian.