Reprezentanţii producătorii de medicamente consideră că plafonarea taxei clawback propusă în Parlament va păstra medicamentele în piaţă şi producţia românească funcţională, arată un comunicat remis miercuri 360medical.ro.
Comunicatul a fost semnat de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Local American Working Group (LAWG).
Anunţul se referă la un raport comun pentru proiectul legislativ PLX 78/2020, încheiat de comisiile de sănătate şi buget din Camera Deputaţilor, care introduce o taxă clawback plafonată şi diferenţiată: 15% pentru medicamentele produse în România, 25% pentru medicamentele inovative şi 20% pentru cele generice.
Raportul a fost înaintat către Biroul Permanent, pentru a fi inclus pe agenda plenului Camerei Deputaţilor.
"În această perioadă de criză majoră cauzată de pandemia Covid-19, autorităţile au făcut eforturi pentru a asigura medicamentele necesare pe piaţa din România. Aprobarea unei formule plafonate a taxei clawback poate contribui, şi după această criză, la reducere riscurilor privind accesul pacienţilor la medicamentele de care au nevoie", arată cele trei organizaţii.
Potrivit asociaţiilor, din 2015 şi până în prezent au fost retrase de pe piaţa românească în jur de 3.000 de medicamente, inclusiv 20% din numărul total de medicamente originale compensate, în principal din cauza nivelului ridicat al taxei clawback şi a politicii celui mai mic preţ european.
"Plafoanele aplicabile taxei clawback, aprobate de cele două Comisii prin Raportul Comun, deşi rămân printre cele mai mari din Uniunea Europeană, pentru România reprezintă un adevărat progres în normalizarea pieţei medicamentelor, păstrarea medicamentelor în piaţă, păstrarea producţiei locale şi încurajarea de noi investiţii, precum şi asigurarea accesului pacienţilor la medicamente", menţionează comunicatul.
Asociaţiile APMGR, ARPIM şi LAWG solicită Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor includerea cu prioritate pe agenda plenului Camerei Deputaţilor a acestei iniţiative legislative şi solicită sprijin din partea tuturor partidelor politice parlamentare pentru aprobarea acesteia, "contribuind astfel la stoparea creşterii taxei clawback şi implementarea măsurii de clawback diferenţiat şi plafonat, pentru a păstra medicamentele în piaţă şi producţia locală funcţională".
Nivelul taxei clawback impuse producătorilor de medicamente a fost calculată la nivelul de 27,65% pentru ultimul trimestru al anului trecut de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în creştere faţă de nivelul din trimestrul anterior (când a fost de 26,49%).
Decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă prevede că taxa clawback pentru trimestrul I al anului 2020 se plafonează la valoarea din ultimul trimestru al anului trecut.