Raport: Telemedicina s-a dezvoltat puternic în SUA în ultimii ani şi este folosită în principal de locuitorii din zone rurale

Raport: Telemedicina s-a dezvoltat puternic în SUA în ultimii ani şi este folosită în principal de locuitorii din zone rurale

Consultaţiile prin telemedicină au crescut puternic în ultimii ani în Statele Unite, mai ales în zonele rurale sau în cele în care nu există cabinete medicale, însă cei mai mulţi americani recurg în continuare la vizite obişnuite la medici, arată un raport citat de Reuters.

Scopul telemedicinei este de a îmbunătăţi accesul pacienţilor la îngrijire specializată mai ales în zone rurale sau în care nu există cabinete medicale.

În 2016, 32 de state din SUA au introdus reglementări care obligă firmele de asigurări de sănătate să acopere şi să deconteze consultaţiile prin telemedicină.

Autori raportului au verificat informaţiile din una dintre cele mai mari baze de date din SUA au descoperit că numărul consultaţiilor prin telemedicină a crescut de la 206 în 2005 – sau mai puţin de 1 la 1.000 de persoane cuprinse în studiu – până la 202.000 în 2017 – sau peste 7 la 1.000 de persoane.

Însă cea mai rapidă creştere a avut loc în ultimii ani. Astfel, între 2005 şi 2014, rata anuală medie de creştere a consultaţiilor prin telemedicină a fost de 52%, în timp ce în perioada 2015-2017 s-a înregistrat un avans mediu anual de 261%.

“Dacă aceste rate de creştere se menţin, telemedicina va deveni ceva comun într-un deceniu”, a declarat coordonatorul raportului, Dr. Michael Barnett de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Harvard din Boston.

Totuşi, telemedicina rămâne rar folosită în prezent în SUA, în ciuda creşterii accelerate din ultimii ani.

Telemedicina este folosită mai ales de pacienţii care locuiesc în zone nedeservite de medici sau cei care au nevoie de consultaţii la specialişti în sănătate mintală, în condiţiile în care există o criză de astfel de specialişti în SUA.

Astfel, în perioada analizată de raport, 53% dintre consultaţiile prin telemedicină au fost la specialişti în sănătate mintală, iar 39% au fost consultaţii de asistenţă medicală primară.

În perioada 2015-2017, 83% dintre persoanele care au apelat la consultaţii prin telemedicină au locuit în zone rurale din SUA, potrivit raportului.

Şi în Europa, serviciile medicale online se extind rapid, pe fondul apariţiei multor aplicaţii care pun în legătură pacienţii cu medicii.

viewscnt