România urmează să implementeze un plan de măsuri pentru a reduce treptat utilizarea amalgamului dentar, elaborat de Colegiului Medicilor Stomatologi, măsura reprezentând transpunerea în legislaţia naţională a unui regulament european.
Astfel, Regulamentul (UE) 2017/852 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 mai 2017 privind mercurul impune statelor membre să pregătească şi să publice până la 1 iulie 2019 planuri naţionale de încetare a utilizării amalgamului dentar.
Ca urmare a acestei obligaţii, Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România a aprobat în 14 iunie o moţiune privind propunerile de măsuri care ar trebui puse în aplicare pentru a reduce treptat utilizarea amalgamului dentar in vederea ducerii la îndeplinire a noului regulament al UE.
Ministerului Sănătăţii a analizat propunerile formulate de catre Colegiului Medicilor Stomatologi şi a elaborat un proiect de ordin privind aprobarea planului naţional de măsuri pentru eliminarea treptată a utilizării amalgamului dentar.
Proiectul prevede că “se interzice utilizarea amalgamului dentar în tratamentul dinţilor de lapte, la copii sub 18 ani şi la femeile însărcinate sau care alăptează, decât dacă acest lucru este considerat strict necesar de către medicul stomatolog, din motive legate de nevoile medicale specific ale pacientului”.
De asemenea, utilizarea amalgamului în scop stomatologic se va face numai sub formă încapsulată predozată.
“Reprezentanţii legali ai cabinetelor de medicină dentară în care se utilizează amalgam dentar, în care se îndepărtează obturaţii pe bază de amalgam sau se extrag dinţi care conţin astfel de obturaţii, se asigură că acestea sunt dotate cu separatoare de amalgam care reţin şi colectează particulele de amalgam”, menţionează proiectul de plan naţional.
Potrivit proiectului, începând cu 1 ianuarie 2021, toate separatoarele de amalgam aflate în uz trebuie să furnizeze un nivel de retenţie de cel puţin 95% a particulelor de amalgam.
“Colegiul Medicilor Stomatologi din România va promova utilizarea în cabinetele dentare a materialelor de calitate fără mercur pentru restaurările dentare”, mai arată proiectul.
Proiectul de ordin urmează a fi transmis Ministerului Afacerilor Externe, în vederea evaluării compatibilităţii prevederilor acestuia cu dreptul european.