Multe dintre persoanele vindecate de Covid-19, chiar şi cu forme uşoare ale bolii, au sechele cardiace la câteva luni după ce s-au vindecat, arată un nou studiu realizat de medici germani, publicat recent în Jama Cardiology. Specialiştii avertizează că astfel de studii arată necesitatea urmăririi stării de sănătate a pacienţilor vindecaţi.
Virusul SARS-CoV-2 afectează vasele sanguine ale inimii, lăsând urme ce pot fi detectate prin RMN. Este vorba de mici inflamaţii sau cicatrici, care pot creşte riscul apariţiei unor complicaţii cardiovasculare.
Studiul realizat de o echipă de medici de la Spitalul universitar din Frankfurt, Germania, a analizat 100 de pacienţi vcare au avutCovid-19, la 2-3 luni după ce au fost declaraţi vindecaţi în urma unui test PCR negativ.
Potrivit studiului, 78% dintre pacienţii analizaţi prezentau anomalii cardiace: inflamaţii ale miocardului (la 60 de pacienţi) şi/sau ale pericardului (la 22 de pacienţi) – active sau cicatrizate. Astfel de inflamaţii au fost detectate şi la pacienţi care au avut forme uşoare de Covid-19.
De altfel, dintre cei 100 de pacienţi incluşi în studiu, doar 6 au ajus în terapie intensivă, iar alţi 31 au avut nevoie de spitalizare (fără terapie intensivă). Ceilalţi pacienţi au avut forme uşoare de Covid-19 şi nu au necesitat spitalizare.
Astfel de anomalii sunt asociate în mod obişnuit cu un risc mai mare de disfuncţii cardiace şi de apariţie a insuficienţei cardiace pe termen lung, spun specialiştii, care atrag atenţia asupra importanţei realizării de studii pe termen lung care să indice mai clar urmările Covid-19 asupra sănătăţii pacienţilor vindecaţi.
Academia Naţională de Medicină din Franţa a solicitat recent realizarea unui studiu longitudinal care să urmărească timp de mai mulţi ani un număr reprezentativ de pacienţi vindecaţi de Covid-19.