Severitatea autismului se poate modifica sensibil în copilărie

Severitatea autismului se poate modifica sensibil în copilărie

Circa 30% dintre copiii mici cu tulburări de spectru autist (TSA) au simptome mult mai puţin severe la vârsta de 6 ani faţă de cele înregistrate la 3 ani, arată un nou studiu realizat în Statele Unite, care arată o asociere între nivelul IQ şi şansele de vindecare.

Potrivit studiului, realizat de cercetători de la UC Davis MIND Institute şi publicat în Journal of Autism and Developmental Disorders, fetele sunt mai puţin susceptibile decât băieţii să fie diagnosticate cu TSA şi au şanse mai mari de a înregistra o reducere mai mare a simptomelor.

Primii ani ai copilăriei reprezintă o perioadă de creştere rapidă a volumului creierului, cu un rol cheie în capacitatea de învăţare. Însă această perioadă este, de asemenea, tipică pentru un diagnostic de autism şi cea mai bună pentru primele intervenţii medicale.

În SUA, circa 1 din 54 de copii este diagnosticat cu TSA, băieţii cu această boală fiind de patru ori mai mulţi ca fetele.

Unele studi anterioare au arătat unele schimbări ale severităţii TSA în primii ani ai copilăriei, însă rezultatele au fost puţin consistente, iar unele concluzii sugerau că severitatea autismului la primul diagnostic durează toată viaţa.

Noul studiu a inclus 125 de copii (89 de băieţi şi 36 de fete) diagnosticaţi cu TSA prin intermediul Autism Phenome Project (APP), care oferă sprijin comunitar copiilor cu acest diagnostic.

Cercetătorii au folosit o scară de măsurare cu 10 puncte numită ADOS Calibrated Severity Score (CSS), derivată din Programul de Diagnostic şi Observare a Autismului (ADOS) – standardul internaţional în acest domeniu.

Fiecărui pacient cu TSA i s-a atribuit un scor de severitate, care a fost calculat la 3 şi 6 ani – o modificare de cel puţin 2 puncte fiind considerată semnificativă pentru a indica o schimbare a severităţii.

Rezultatele studiului au arătat că 28,8% dintre copiii incluşi în studiu au înregistrat o scădere a severităţii între vârsta de 3 ani şi vârsta de 6 ani, la 54,4% dintre copii severitatea TSA a rămas stabilă, iar la 16,8% dintre copii s-a înregistrat o creştere a severităţii.

În câteva cazuri, copiii au fost diagnosticaţi fără TSA la 6 ani, deşi la 3 ani aveau diagnostic de autism.

Profesorul de psihiatrie David Amaral de la UC Davis MIND Institute menţionează că, deocamdată, nu este posibil de prezis cum va evolua severitatea autismului la copii, însă studiul oferă rezultate încurajatoare că intervenţiile timpurii pot reduce sensibil severitatea TSA.

Copiii care înregistrează o scădere a severităţii simptomelor au capacitatea de a adaptare ameliorată în mai multe domenii comparativ cu copiii la care severitatea TSA stagnează sau creşte.

De asemenea, fetele cu TSA au şanse mai mari decât băieţii să înregistreze o scădere a severităţii simptomelor, iar un nivel ridicat al IQ este şi el asociat cu şanse mai mari de reducere a severităţii afecţiunii în primii ani ai copilăriei, mai arată studiul.

viewscnt