Circa 37% dintre pacienţi mai au sicel puţin un simptom la şase luni după vindecarea de Covid-19, arată un nou studiu realizat de cercetători britanici.
Mai multe studii realizate după debutul pandemiei au încercat să evalueze "Covid lung", care se referă la simptomele bolii care îi afectează pe pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 şi la câteva luni după vindecare.
Însă multe dintre cercetările privind Covid lung fie s-au bazat pe autoraportarea simptomelor de către pacienţi, fie au fost la scară foarte mică, cu un număr redus de pacienţi.
Noul studiu, publicat în "PLOS Medicine", a fost realizat de cercetători de la Universitatea Oxford, Institutul Naţional de Cercetare în domeniul Sănătăţii (NIHR) şi Centrul pentru Cercetare Biomedicală de la Oxford (BRC) şi a analizat date privind peste 270.000 de persoane din Statele Unite care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2.
Rezultatele studiului arată că 37% dintre pacienţi au cel puţin un simptom al Covid-19 diagnosticat la 3 până la 6 luni după infectare.
Cele mai frecvente simptome sunt problemele de respiraţie, simptome abdominale, oboseala, durerile şi anxietatea sau depresia.
"Rezultatele confirmă că o proporţie mare a persoanelor, indiferent de vârstă, este afectată de diverse simptome şi dificultăţi la 6 luni după infectarea cu SARS-CoV-2", a declarat dr. Max Taquet, cercetător în cadrul NIHR, citat de The Guardian.
Datele mai arată că mai mulţi factori influenţează riscul de Covid Lung, între care se numără severitatea Covid-19, vârsta şi sexul.
Astfel, simptomele "Covid lung" au fost mai frecvente la persoanele care au fost spitalizate din cauza infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 şi la femei.
De asemenea, alţi factori influenţează frecvenţa anumitor simptome. De exemplu, persoanele în vârstă au mai frecvent dificultăţi de respiraţie şi probleme cognitive după vindecare, în timp ce persoanele mai tinere se confruntă mai des cu dureri abdominale, migrene, anxietare sau depresie, mai arată studiul.