Obezitatea reprezintă o problemă de sănătate de mare actualitate, iar una dintre soluţiile medicale care tratează obezitatea este chirurgia bariatrică, sau chirurgia obezităţii, care grupează diverse tehnici chirurgicale şi se adresează pacienţilor obezi, în scopul scăderii ponderale.
Prin patologiile pe care le determină şi asociază, obezitatea este considerată mai puţin o problemă estetică şi mai mult o problemă de sănătate, care poate genera complicaţii medicale, scăderea calităţii vieţii şi a longevităţii.
Există cu certitudine o legătură strânsă între obezitate şi apariţia bolilor cu rată crescută de mortalitate în special pentru pacienţii cu sindrom metabolic. Astfel de pacienţi prezintă cel puţin trei din următoarele afecţiuni : patologii cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat, steatoză hepatică (ficat gras), obezitate de tip central. Prezenţa acestor patologii scad drastic calitatea vieţii şi cresc riscurile severe asociate sindromului metabolic. Astfel de riscuri pot fi reduse semnificativ cu ajutorul chirurgiei bariatrice.
Obezitatea poate cauza următoarele patologii:
- Hipertensiune arterială;
- Diabet zaharat tip 2 cu toate consecinţele sale;
- Apneea în somn;
- Ateroscleroza, coronaropatiile;
- Accidente vasculare;
- Litiaza biliară;
- Osteoartrita (afectarea articulaţiilor genunchilor, ale şoldurilor sau ale gleznelor);
- Edeme şi varice ale membrelor inferioare;
- Hemoroizi;
- Gastrita cronică şi esofagita de reflux.
Având în vedere că obezitatea este o boală cronică cu etiopatogenie plurifactorială şi răsunet clinic important, tratamentul obezităţii presupune un management clinic structurat şi integrat, cu strategii terapeutice eficiente, ce se adresează mecanismelor fiziopatologice implicate.
Astfel, intervenţia chirurgicală este una dintr-o succesiune de etape din cadrul unui întreg program dedicat pacientului metabolic. Spitalul Clinic SANADOR dispune de o echipă integrată de specialişti în tratamentul şi chirurgia obezităţii, iar pacientul metabolic este inclus în programul de consiliere şi evaluare preoperatorie, scopul fiind evaluarea stării de sănătate, alegerea celei mai bune soluţii chirurgicale, scăderea ponderală, menţinerea postoperatorie a unei greutăţi optime pe termen lung, dar şi supravegherea evoluţiei pacientului.
Clasificarea obezităţii, utilizează Indicele de Masă Corporală (IMC), care se calculează cu formula: greutatea (Kg) / [Înălţimea(m)]2
IMC= 25 – 29,99: supraponderabilitate
IMC= 30 – 39,99: obezitate
IMC peste 40: obezitate morbidă
Indicaţiile chirurgiei bariatrice
Menţinerea unei greutăţi corporale adecvate este unul dintre cele mai importante moduri de menţinere a stării de sănătate şi de evitare a riscului de îmbolnăvire.

Chirurgia bariatrică este indicată în următoarele situaţii:
- Atunci când indicele de masă corporală (IMC – BMI) este mai mare sau egal cu 40 sau când IMC este între 35 şi 40 şi asociază o patologie ce s-ar putea ameliora în cazul scăderii ponderale (precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat);
- După ce au eşuat toate celelalte metode încercate în vederea scăderii ponderale, precum dieta şi exerciţiile fizice.
Tratamentul chirurgical bariatric
Intervenţiile chirurgicale din cadrul chirurgiei bariatrice se clasifică în funcţie de mecanism şi sunt restrictive, malabsorbtive (alterează procesul digestiv) şi mixte (induc ambele mecanisme).
Intervenţiile chirurgicale restrictive limitează cantitatea de hrană ingerată, şi cuprind:
- Gastric banding - intervenţie chirurgicală, minim invazivă, prin abord laparoscopic, ce presupune montarea unui inel gastric reglabil pe stomac, împărţindu-l în două segmente inegale, ce comunică între ele printr-un canal permis de inel. Astfel, senzaţia de saţietate apare după consumarea unei cantităţi mici de alimente. Recuperarea postoperatorie este rapidă şi uşoară, fără cicatrici. Procedura necesită o spitalizare scurtă, este reversibilă şi ajustabilă, are cel mai mic risc de complicaţii postoperatorii şi cel mai mic risc de sindrom de malabsorbţie.
- Gastric sleeve - operaţia de „micşorare a stomacului” sau gastrectomia longitudinală este o intervenţie chirurgicală ce presupune rezecţia ireversibilă a unei părţi importante a stomacului, aproximativ 80% din volumul său. Prin această procedură, se reduce permanent cantitatea de alimente ingerată şi se evită sindromul de malabsorbţie. În urma acestei intervenţii, stomacul este micşorat, însă funcţia rămâne neschimbată. Nu este afectată absorbţia vitaminelor şi mineralelor, se reduce riscul de ulcer gastric, se ameliorează simptomatologia patologiei asociate (diabetul zaharat, hipertensiune, apneea în somn), iar recuperarea postoperatorie este uşoară şi rapidă.
- Plicatura gastrică - este o intervenţie chirurgicală bariatrică modernă, cu abord laparoscopic, ce presupune sutura mai multor pliuri din stomac cu fire chirurgicale neresorbabile. Rezultatul este reducerea volumului stomacului cu aproximativ 70% fără rezecţia acestuia. Astfel, se restricţionează cantitatea de alimente consumată şi este favorizată o scădere ponderală rapidă. Avantajele gastroplicaturii constau în faptul că nu se rezecă stomacul şi nu se implantează corpuri străine, procedura este potenţial reversibilă, este mai puţin invazivă comparativ cu alte intervenţii bariatrice, recuperarea este uşoară, pierderea în greutate este graduală cu rezultate foarte bune încă din primul an postoperator.
Intervenţiile chirurgicale bariatrice mixte includ bypassul gastric şi diversia biliopancreatică.
Bypassul gastric - este o intervenţie chirurgicală bariatrică laparoscopică ce presupune crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni şi suturarea acestuia de o parte a intestinului subţire (ansă jejunală), ocolind astfel 90% din stomac şi o treime din intestin. Rezervorul se creează secţionând partea superioară a stomacului de restul corpului acestuia, şi suturându-l la segmentul de intestin subţire, astfel asigurându-se tranzitul intestinal. Bypassul gastric duce la scădere ponderală prin mai multe mecanisme. În primul rând, noul stomac este micşorat şi necesită o cantitate mai mică de alimente. În plus, pentru că printr-un segment de intestin subţire nu mai trece bolul alimentar, scade aportul de calorii şi nutrienţi.
Diversia biliopancreatică tip duodenal switch este o intervenţie chirurgicală laparoscopică ce presupune rezecţia longitudinală a stomacului şi devierea tranzitului intestinal de la stomac la o parte distală a intestinului subţire, secreţiile biliodigestive amestecându-se cu bolul alimentar la acest nivel. Se şuntează astfel o mare parte a intestinului subţire şi se reduce semnificativ segmentul intestinal de absorbţie. Este o abordare chirurgicală metabolică mai severă, ce perturbă absorbţia caloriilor şi a nutrienţilor, iar în urma acestei proceduri va fi necesară substituţia de vitamine şi minerale pe termen lung.
Obezitatea şi complicaţiile ei, au rezolvare prin intermediul chirurgiei bariatrice. La Spitalul Clinic SANADOR echipa de medici chirurgi specializaţi în chirurgia obezităţii minim invazive este condusă de Dr.Bogdan Marţian, şeful departamentului de Chirurgie generală.