Un dispozitiv portabil de screening oftalmologic detectează cu precizie în numai câteva secunde ambliopia la copii

Un dispozitiv portabil de screening oftalmologic detectează cu precizie în numai câteva secunde ambliopia la copii

 

Depistarea unei anomalii a funcţiei vizuale este esenţială şi trebuie să fie precoce pentru a preveni, prin tratament, instalarea ambliopiei, cunoscută şi ca boala „ochiului leneş“, care poate afecta succesul copiilor la şcoală şi acuitatea vizuală pe tot parcursul vieţii.

Un dispozitiv portabil de screening oftalmologic, care detectează şi cea mai subtilă nealiniere a ochilor, poate identifica cu precizie copiii cu ambliopie, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus.

„Constatările sugerează că pediatrii şi alţi furnizori de asistenţă medicală primară ar putea folosi dispozitivul pentru a detecta ambliopia la o vârstă fragedă, atunci când este mai uşor de tratat", spune doctorul Michael F. Chiang, director al Institutului Naţional al Ochilor (NEI), care a sprijinit cercetarea şi dezvoltarea dispozitivului. NEI face parte din Reţeaua Naţională de Sănătate din Statele Unite.

Ambliopia reprezintă o scădere a acuităţii vizuale (AV) în special la unul dintre ochi, dar poate fi şi bilaterală, şi este principala cauză a pierderii vederii monoculare (într-un ochi), care ar putea fi prevenită dacă ar fi identificată precoce.

Copiii pot dezvolta ambliopie încă de la naştere, până la vârsta de 6-7 ani. Statisticile arată că boala afectează cam trei din 100 de copii, în Statele Unite.

În timpul copilăriei timpurii, creierul în curs de dezvoltare învaţă cum să ia imagini de la fiecare ochi şi să le contopească într-una singură pentru a produce vederea. Ambliopia se dezvoltă atunci când, slaba performanţă a unuia dintre ochi, sau nealinierea ochilor (strabismul), interferează cu capacitatea creierului de a procesa informaţii vizuale de la ambii ochi, determinându-l să ignore (neutralizeze) imaginile de la nivelul ochiului mai slab şi să le folosească pe cele de la ochiul sănătos, favorizând astfel un ochi în detrimentul celuilalt.

Copiii cu ambliopie pot suferi de performanţe şcolare slabe, deficienţe de percepţie în profunzime, şi deficienţe în abilităţile motorii fine, cum ar fi scrisul de mână şi alte activităţi care necesită coordonare mână-ochi.

Odată ce un copil este matur vizual, vederea pierdută în ochiul mai slab nu mai poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact.

Tratamentul ambliopiei implică, în general, plasarea unui plasture peste ochiul bun, „patching“, pentru a îmbunătăţi vederea în ochiul mai slab. Patching-ul are mai puţin succes pe măsură ce copiii cresc, ceea ce face ca detectarea timpurie să fie crucială. Acest lucru depinde de diagnosticarea în timp util de către medicul pediatru, dar majoritatea cabinetelor medicale sunt echipate cu diagrame oculare numai pentru testele de bază ale vederii, care nu sunt utile pentru detectarea ambliopiei la copiii foarte mici.

Noul dispozitiv de screening oftalmologic evaluează capacitatea ochilor de a fixa împreună. Ţinut la 14 centimetri de ochii copilului, acesta îşi fixează privirea pe o faţă zâmbitoare, în timp ce dispozitivul scanează simultan ambele retine. Scanarea implică un laser polarizat care sondează fibrele nervoase într-o zonă a retinei care detectează lumina, o zonă mică în centrul ochiului numită fovea, care este importantă pentru vederea centrală.

O dezvoltare anormală a zonelor vizuale ale creierului, sau cea mai mică nealiniere a ochilor, ca în cazul strabismului cu unghi mic, pot interfera cu capacitatea creierului de a integra imagini de la ambii ochi.

Dispozitivul calculează un scor de binocularitate care indică dacă copilul necesită trimiterea la un medic oftalmolog pentru investigaţii suplimentare.

Pentru studiu, 300 de copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 6 ani, fără tulburări oculare cunoscute, au fost recrutaţi în timpul vizitelor de rutină programate la două clinici de pediatrie din California.

Doi asistenţi, care nu au avut un rol în cercetare, au fost instruiţi cum să utilizeze dispozitivul şi au testat fiecare copil, iar rezultatele au fost comparate cu cele dintr-un examen oftalmologic efectuat de un oftalmolog pediatru care nu cunoştea rezultatele dispozitivului.

Dispozitivul a detectat cu o sensibilitate de 100%, toate cele şase cazuri de ambliopie sau/şi strabism care au fost apoi confirmate de examenul oftalmologic profesional.

De asemenea, dispozitivul a semnalat alţi 45 de copii ca având, eventual, ambliopie sau/şi strabism, cazuri care au fost ulterior determinate de examenul oftalmologic ca fiind normale (85% specificitate).

„În mâinile unui utilizator instruit, este nevoie de 28 de secunde pentru a efectua testul şi a înregistra rezultatele, în condiţiile în care avem un copil cooperant, ceea ce reprezintă un considerent important pentru adoptarea dispozitivului în mediile aglomerate de îngrijire pediatrică", spune cercetătorul coordonator al studiului, Shaival S. Shah, oftalmolog pediatru la clinica Kaiser Permanente cu sediul în Tustin Ranch, California.

Testul în sine necesită doar 2,5 secunde din atenţia unui copil.

O limitare esenţială a studiului îl reprezintă faptul că dispozitivul nu a fost comparat cu echipamentele de foto-screening disponibile în prezent.

Dispozitivele existente detectează diferenţele de reflexe de lumină din fiecare ochi şi produc imagini care pot ajuta la detectarea factorilor de risc pentru ambliopie, dar nu şi ambliopia în sine, ceea ce poate duce la o supra sau o sub evaluare a prezenţei acestei afecţiuni.

În contrast, scanerul de vedere pediatric detectează prezenţa ambliopiei, nu doar factorii de risc ai afecţiunii, ceea ce poate duce la mai puţine trimiteri inutile la oftalmologii pediatri.

Dispozitivul testat în studiu este un prototip al blinq. ®, un dispozitiv care a fost autorizat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA în 2016.

viewscnt