Circa 21% dintre femeile şi 6% dintre bărbaţii de peste 50 de ani suferă de osteoporoză în România, arată datele prezentate marţi într-o dezbatere organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Osteoporozei.
Începând cu 1996, în fiecare an, în data de 20 octombrie este Ziua Internaţională a Osteoporozei.
Dezbaterea şi-a propus să identifice măsurile care ar trebui luate la nivel de politici de sănătate pentru a diminua efectele devastatoare ale osteoporozei.
Specialiştii au accentuat nevoia de intervenţie rapidă în domeniul osteoporozei, menţionând progresele recente dar şi măsurile suplimentare care trebuie luate urgent.
”De pe poziţia profesionistului în sănătate, cred că lucrurile se pot începe pe mai multe planuri simultan. Este important să reluăm partea de program de la Ministerul Sănătăţii care finanţa investigaţiile, un pas atât de important pentru prevenţia osteoporozei", a afirmat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele comisiei de endocrinologie a Ministerului Sănătăţii.
"Am implementat, cu ajutorul grupului lucrativ osteoporoză din cadrul Societăţii Române de Endocrinologie, programul pentru dozarea vitaminei D în regim de gratuitate. Programul funcţionează în foarte multe oraşe din ţară şi presupune dozarea vitaminei D la pacienţii care sunt la risc sever de a avea deficit de vitamină D. În acest moment, programul acoperă tot spectrul de vârste aflate la risc", a completat prof. Poiană.
Specialiştii subliniază rolul esenţial al echipei multidisciplinare în osteoporoză şi nevoia de implicare a medicilor de familie.
"În acest sens, împreună cu Societatea Naţională de Reumatologie (preşedinte conf. dr. Cătălin Codreanu), am pus bazele unui ghid orientativ pentru medicii de familie, pentru a-i ajuta să înţeleagă cum se pot implica în acest lanţ. Acest ghid este acum în lucru şi urmează să fie lansat curând. De asemenea, medicii de familie pot interveni în continuarea terapiei, mai ales în condiţii de pandemie. Un medic specialist poate trimite în format electronic reţeta pacientului, care poate apela la medicul de familie pentru a îşi lua medicaţia", a mai spus prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
În România, "osteoporoza este boala tăcută a cifrelor mari", în condiţiile în care 21% dintre femeile şi 6% dintre bărbaţii de peste 50 de ani suferă de osteoporoză.
Studiile estimează că, în 2025, 110.000 de persoane din România vor fi afectate de această boală, iar îmbătrânirea populaţiei va accentua şi mai mult incidenţa osteoporozei şi a fracturilor provocate de aceasta.
Efectele bolii sunt importante, în fiecare an fiind înregistrate peste 94.000 de fracturi de fragilitate în România.
Potrivit specialiştilor, mai mult de 1 din 5 persoane cu fractură de şold moare în interval de un an.
În ceea ce priveşte costurile economice, povara pentru România s-a ridicat la 129 milioane euro în 2010, estimându-se o creştere până la 151 milioane euro în 2025.
Osteoporoza este cunoscută drept boala ”tăcută” pentru că este o afecţiune total asimptomatică până la prima fractură. Este o boală ”silenţioasă” şi pentru că a beneficiat de mult mai puţină atenţie publică în comparaţie cu alte boli cronice precum cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Şi, de asemenea, este o boală care astăzi are nevoie de o voce puternică, care să o repoziţioneze în cadrul politicilor publice de sănătate.
Cu ocazia acestei dezbateri s-a lansat si studiul ”Percepţiile şi atitudinile românilor faţă de osteoporoza”, realizat de ISRA Center la iniţiativa Amgen, care arată că ponderea femeilor cu vârsta între 40 şi 70 de ani care conştientizează la nivel spontan riscul de fractură este de doar 8%.
Respondentele intuiesc un cumul de factori atunci când se gândesc la osteoporoză, însă nu au suficiente informaţii despre această boală tăcută: 28% spun că osteoporoza înseamnă durere, iar pentru 27% înseamnă sistem osos fragil.
Studiul a fost realizat pe un eşantion naţional de 512 femei cu vârsta între 40 şi 70 ani. Marja de eroare este de +/-4.33%, iar culegerea datelor a avut loc între 17 ianuarie şi 2 februarie 2020.