Pas important pentru construirea unui nou institut de oncologie la Timişoara

Pas important pentru construirea unui nou institut de oncologie la Timişoara

În vara anului trecut, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) judeţeană din Timiş anunţa că oraşul Timişoara va avea un institut oncologic regional nou, care va fi construit prin consolidarea, remodelarea şi extinderea unei clădiri existente. Acum, Ministerul Sănătăţii anunţă planurile finale: noua clădire a institutului va avea 250 de paturi, iar valoarea proiectului este de 1,5 miliarde lei (circa 300 milioane euro). 

Potrivit ministerului, indicatorii tehnico-economici ai Institutului Regional de Oncologie din Timişoara au fost aprobaţi de Consiliul Interministerial de Avizare a Lucrărilor Publice de Interes Naţional.

"Proiectul, în valoare de 1,5 miliarde de lei, aprobat pentru finanţare din PNRR va cuprinde: 6 săli de operaţie, radioterapie, laborator de medicină nucleară, centru de transplant medular şi celule stem", a precizat Ministerul Sănătăţii.

Unitatea sanitară nou construită va avea 250 de paturi şi va deservi întreaga regiune de Vest.

Construirea Institutului Regional de Oncologie din Timişoara a fost inclusă pe lista celor 27 de spitale publice care vor fi construite sau modernizate cu bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), propusă de Ministerul Sănătăţii în urma unui proces de evaluare dintr-o listă iniţială de 46 de obiective. Valoarea totală a proiectelor este de 2,2 miliarde euro.

Totuşi, planurile iniţiale, anunţate în iunie 2022 de DSP Timiş, indicau că spitalul va avea 524 de paturi, din care 384 pentru spitalizarea continuă a pacienţilor, 55 de paturi pentru spitalizare de zi, 55 pentru chirurgie de zi, 20 pentru terapie intensivă şi 10 în cadrul centrului pentru transplant medular şi afereză celule stem.

Anunţul a fost făcut după recepţionarea ultimei etape a serviciilor de actualizare a temei de proiectare şi de elaborare a studiului de fezabilitate pentru realizarea Institutului.

Varianta aleasă a fost cea de consolidare şi remodelare a clădirii existente pe Calea Torontalului din Timişoara, incluzând şi o extindere a acesteia.

Proiectul de construire a unui institut oncologic la Timişoara a demarat în urmă cu aproape 15 ani.

Înainte de pandemie, în judeţul Timiş erau luaţi în evidenţă în jur de 15.000 de bolnavi de cancer, cu circa 2.300 de cazuri noi în fiecare an.

În prezent, secţiile de oncologie din sistemul medical public din Timişoara sunt amplasate în clădiri improprii şi cu o capacitate insuficientă, deşi deservesc pacienţi din toată zona de vest a ţării.

viewscnt