Un vaccin personalizat împotriva cancerului obţine rezultate promiţătoare într-un studiu clinic

Un vaccin personalizat împotriva cancerului obţine rezultate promiţătoare într-un studiu clinic

Un vaccinul personalizat împotriva cancerului, dezvoltat de Dana-Farber Cancer Institute, a obţinut rezultate promiţătoare într-un studiu clinic de fază 1, generând un răspuns imun puternic la pacienţi.

Rezultatele au fost publicate de Dana-Farber Cancer Institute şi sugerează că o formulă şi un mod de administrare actualizate ale vaccinului personalizat împotriva cancerului, numit NeoVax(MI), sunt sigure, fezabile şi îmbunătăţesc răspunsul imun specific vaccinului comparativ cu studiile anterioare ale platformei.

„Credem că imunogenitatea vaccinurilor personalizate actuale împotriva cancerului, considerată esenţială pentru eficienţa lor, poate fi îmbunătăţită substanţial. Acest studiu oferă dovezi că modificările de formulare şi administrare sporesc eficienţa vaccinurilor”, a spus autorul principal dr. Patrick Ott, directorul clinic al Centrului pentru Melanom din cadrul Dana-Farber.

Dr. Ott a iniţiat studiul prin recrutarea pacienţilor cu melanom avansat sau cu risc crescut, netratat anterior, cu scopul de a vaccina complet toţi pacienţii cu noul vaccin şi de a realiza o analiză aprofundată a răspunsurilor lor imune.

Studiul nu a fost conceput pentru a evalua formal rezultatele clinice, în afară de siguranţa şi fezabilitatea vaccinului.

NeoVax(MI) este un vaccin personalizat care vizează neoantigenele şi se bazează pe platforma NeoVax, dezvoltată iniţial la Dana-Farber de către dr. Ott şi Catherine Wu, şefa Diviziei de Transplant de Celule Stem şi Terapii Celulare, care este, de asemenea, coautoare principală a studiului.

Vaccinul dezvoltat în prima fază (NeoVax) conţine neoantigene personalizate – fragmente proteice care apar pe celulele canceroase ale unui pacient şi nu pe celulele normale – împreună cu un imunostimulant numit poli-ICLC. NeoVax(MI) adaugă un alt compus de stimulare a imunităţii, numit montadină.

Administrarea vaccinului în cadrul studiului a fost modificată pentru a include două imunoterapii suplimentare. Pacienţii au primit nivolumab sistemic înainte, în timpul şi după seria de vaccinuri.

Nivolumabul sistemic reduce suprimarea imună şi este tratamentul standard pentru pacienţii cu melanom avansat sau rezecat.

De asemenea, pacienţii au primit ipilimumab local, la locul vaccinării, pe parcursul seriei de vaccinuri. Administrarea subcutanată a ipilimumab a fost prevăzută să intensifice activarea celulelor imune numite limfocite T, pentru a răspunde la antigenele introduse de vaccin.

În cadrul studiului clinic, nouă pacienţi au fost complet vaccinaţi. Pentru a evalua amploarea răspunsului celulelor T indus de vaccin, echipa a izolat limfocite T din probele de sânge ale pacienţilor după vaccinare şi le-a testat capacitatea de a recunoaşte şi de a răspunde la neoantigenele specifice vaccinului în laborator.

Au fost observate răspunsuri ale celulelor T la neoantigene la toţi cei nouă pacienţi, iar şase dintre aceştia au prezentat răspunsuri citotoxice din partea unui tip special de celule T, numite CD-8+.

„Aceste observaţii ale răspunsurilor celulelor CD-8+ ex vivo sunt exact ceea ce ne dorim de la un vaccin şi am fost încântaţi să vedem acest aspect important al răspunsului imun indus de vaccin în cadrul studiului actual”, a explicat dr. Ott.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, biopsii de piele prelevate de la locurile de injectare a vaccinului şi a ipilimumab, folosind metode de secvenţiere de ultimă generaţie la nivelul celulei unice.

În aceste probe, ei au observat o creştere a numărului de macrofage (celule imune) după vaccinare, ceea ce sugerează că vaccinul a pregătit zona pentru a iniţia activarea imunitară ca răspuns la vaccin.

Echipa a demonstrat, de asemenea, că după vaccinare au apărut seturi diferite de receptori exprimaţi pe celulele T, comparativ cu tratamentul standard cu nivolumab.

Numărul tipurilor distincte de celule T specifice vaccinului activate după vaccinare a depăşit numărul celor produse în urma tratamentului cu nivolumab, ceea ce sugerează un răspuns imun puternic indus de vaccin.

Pe baza probelor tumorale de la patru pacienţi şi folosind tehnologii noi care permit analiza clară a fiecărei celule T individuale, echipa a confirmat că celulele T induse de vaccin au infiltrat tumorile.

„Acestea sunt observaţii încurajatoare, care arată că această nouă formulare şi strategie de administrare sporesc eficienţa vaccinării”, amai spus dr. Ott.

Vaccinul a fost bine tolerat şi nu a generat noi probleme de siguranţă. Studiul este limitat de dimensiunea mică a grupului de pacienţi şi de introducerea simultană a trei agenţi noi, ceea ce face dificilă atribuirea îmbunătăţirilor observate unei modificări specifice a vaccinului.

viewscnt