România ar putea semna la începutul anului viitor un acord de colaborare cu Cuba în domeniul sănătăţii, ce vizează în special vaccinurile şi medicamentele pentru cancer dezvoltate în prezent de statul latino-american, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care a confirmat că a efectuat o vizită la Havana împreună cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Ministrul Sănătăţii susţine că a discutat cu vicepreşedintele Cubei şi cu omologul său din această ţară posibilităţi concrete de colaborare în domeniul sănătăţii şi în special în domeniul oncologic.
Întâlnirea a avut loc în cadrul unei vizite oficiale efectuate la Havana la începutul lunii decembrie de o delegaţie guvernamentală română.
Cuba a dezvoltat două vaccinuri pentru cancer pulmonar la Centrul de Imunologie Moleculară din Havana.
”Aceste două vaccinuri au trecut deja prin mai multe faze de testare şi de câţiva ani sunt folosite în Cuba. Vaccinul a trecut deja cu succes de primele două faze de testare în Cuba, iar acum, în urma unui acord, deşi este embargo între Washington şi Havana, va trece prin teste clinice şi în Statele Unite”, a afirmat Pintea, la Antena 3.
România se află într-un parteneriat strategic cu Statele Unite, ţară care a impus embago Cubei.
"Procesul va dura probabil mai mult de un an până când produsul va putea ajunge în restul lumii, inclusiv în România. Dar din restul lumii vreau să fim noi primii care să putem să-l utilizăm", a menţionat ministrul.
Sorina Pintea a menţionat că în Cuba există în prezent mai multe medicamente revoluţionare pentru cancer care sunt în curs de cercetare.
Ministrul a dat ca exemplu medicamente noi pentru cancerul pancreatic şi pentru tumori ale pielii sau vaccinuri pentru cancerul pulmonar, care sunt dezvoltate de Centrul de Imunologie Moleculară din Havana, tratamente care se doresc a fi aduse şi în România.