Descoperire promiţătoare pentru prevenirea pierderii vederii şi a insuficienţei cardiace

Descoperire promiţătoare pentru prevenirea pierderii vederii şi a insuficienţei cardiace

Descoperirile recente din domeniul cercetării medicale oferă o perspectivă promiţătoare în prevenirea unor afecţiuni ce pot conduce la pierderea vederii şi afectarea sănătăţii cardiovasculare. O moleculă specifică, denumită ApoM, ar putea reprezenta un factor esenţial în prevenirea degenerării maculare legate de vârstă (DMLV) şi a insuficienţei cardiace, patologii ce devin din ce în ce mai prevalente odată cu procesul de îmbătrânire.

Un nou studiu, realizat la Washington University School of Medicine din St. Louis (Wash U) a identificat o posibilă modalitate de a încetini sau chiar bloca progresia degenerării maculare legate de vârstă, una dintre principalele cauze de orbire în rândul persoanelor de peste 50 de ani.

Studiul, la care grupul de la WashU a lucrat alături de o echipă internaţională de cercetători, a implicat probleme legate de metabolismul colesterolului în acest tip de pierdere a vederii, ceea ce ar putea explica legătura dintre degenerarea maculară şi bolile cardiovasculare, ambele afecţiuni având tendinţa de a se agrava pe măsură ce îmbătrânim.

Noile descoperiri, identificate utilizând probe de plasmă umană şi modele animale cu degenerare maculară,  sugerează că o creştere a nivelului unei molecule numite apolipoproteina M (ApoM) în sânge poate rezolva problemele de procesare a colesterolului, care duc la daune celulare în ochi şi în alte organe.

Metodele de creştere a nivelului de ApoM ar putea servi drept noi strategii de tratament pentru degenerarea maculară legată de vârstă şi, posibil, pentru unele forme de insuficienţă cardiacă declanşate de mecanisme similare de procesare defectuoasă a colesterolului.

„Studiul nostru sugerează o posibilă abordare pentru a răspunde unei nevoi clinice semnificative. Tratamentele actuale, care reduc riscul de pierdere a vederii, sunt limitate doar la stadiile avansate ale degenerării maculare şi nu pot trata boala. Descoperirile noastre indică faptul că dezvoltarea unor tratamente care cresc nivelul de ApoM ar putea trata sau chiar preveni progresia bolii, ceea ce ar permite păstrarea vederii pe măsură ce pacienţii îmbătrânesc”, a declarat autorul principal, dr. Rajendra S. Apte, profesor emerit la Catedra de Oftalmologie de la WashU Medicine, citat într-un comunicat

În degenerarea maculară, medicii pot observa depozite bogate în colesterol sub retină în timpul unui examen ocular. În stadiile incipiente, vederea poate rămâne normală, dar depozitele cresc inflamaţia şi alte procese dăunătoare care duc la pierderea treptată a vederii centrale.

În cea mai frecventă formă de degenerare maculară, forma „uscată”, celulele din partea centrală a retinei pot suferi daune, cauzând un tip de neurodegenerare numit atrofie geografică, care este similar cu ceea ce se întâmplă în creier în afecţiuni precum boala Alzheimer. Degenerarea maculară uscată poate evolua în degenerare maculară „umedă”, în care creşterea anormală a vaselor de sânge dăunează vederii.

Atrofia geografică şi degenerarea maculară umedă sunt forme avansate ale bolii şi sunt însoţite de pierderea vederii. Deşi există unele terapii aprobate pentru boala avansată, procesul bolii în sine nu poate fi inversat în această etapă.

În ultimii ani, au apărut dovezi că ApoM poate acţiona ca o moleculă protectoare cu efecte antiinflamatorii cunoscute şi roluri în menţinerea unui metabolism sănătos al colesterolului.

Având în vedere acest lucru, cercetătorii de la Wash U au fost interesaţi să evalueze dacă nivelurile scăzute de ApoM, care scad odată cu vârsta, ar putea fi implicate în metabolismul disfuncţional al colesterolului, ce stă la baza mai multor boli legate de vârstă, inclusiv degenerarea maculară şi bolile de inimă.

Cercetătorii au arătat că pacienţii cu degenerare maculară au niveluri scăzute de ApoM în sânge comparativ cu grupurile de control sănătoase. De asemenea, cercetările anterioare ale dr. Ali Javaheri, medic cardiolog la WashU Medicine şi unul dintre autorii seniori ai acestui studiu, au arătat că pacienţii cu diferite forme de insuficienţă cardiacă aveau, de asemenea, niveluri scăzute de ApoM în sânge.

Cercetări recente au arătat că ApoM joacă un rol esenţial în procesul de eliminare a colesterolului „rău” din organism - colesterol LDL (lipoproteine cu densitate mică).

Molecula face parte din căile metabolismului „colesterolului bun” (HDL – lipoproteine cu densitate mare), care absoarbe excesul de colesterol dăunător, ce provoacă inflamaţii, şi îl transportă spre ficat pentru a fi eliminat din corp.

Cercetările echipei de la Wash U sugerează că atunci când nivelul de ApoM este scăzut, celulele din retină şi muşchiul inimii nu pot metaboliza corect depozitele de colesterol şi întâmpină dificultăţi în eliminarea acestora.

Când aceste lipide se acumulează, provoacă inflamaţie şi daune celulare.

Pentru a vedea dacă pot inversa efectele dăunătoare ale nivelurilor scăzute de ApoM, cercetătorii au crescut nivelurile de ApoM în modelele animale de degenerare maculară, utilizând modificări genetice sau transfer de plasmă de la alţi şoareci.

Şoarecii au oferit dovezi clare de îmbunătăţire a sănătăţii retinei, de funcţionare mai bună a celulelor sensibile la lumină din retină şi de reducere a acumulării depozitelor de colesterol.

Cercetătorii au descoperit şi dovezi că ApoM declanşează o cale de semnalizare care descompune colesterolul în compartimentele celulare numite lizozomi, care sunt cunoscute pentru rolul lor important în eliminarea deşeurilor celulare.

Rezolvarea problemelor legate de metabolismul colesterolului ar putea ajuta la încetinirea sau prevenirea unei cauze comune ale pierderii vederii asociate vârstei, arată un nou studiu realizat de WashU Medicine pe şoareci. În imagine sunt celule epiteliale retiniene colorate, dintr-un ochi de şoarece, primele celule care mor pe măsură ce degenerarea maculară legată de vârstă progresează. Credit: Tim Lee, Wash U

Cercetătorii au mai constatat că ApoM trebuie să fie legat de o moleculă numită sfingozină-1-fosfat (S1P) pentru a obţine efectele benefice ale tratamentului cu ApoM la şoareci.

Echipa de cercetători de la WashU colaborează cu Mobius Scientific, o companie start-up înfiinţată în 2022 de universitate, care se concentrează pe aplicarea cunoştinţelor despre rolul ApoM în degenerarea maculară pentru a dezvolta noi metode de tratament şi prevenire a bolii.

În viitor, descoperirile ar putea avea, de asemenea, implicaţii pentru intervenţiile care cresc nivelul de ApoM la pacienţii cu insuficienţă cardiacă.

„Un aspect fascinant al acestei cercetări este descoperirea legăturii dintre celulele epiteliale pigmentare retiniene şi celulele muşchiului inimii, ambele fiind sensibile la niveluri scăzute de ApoM. Este posibil ca interacţiunea dintre ApoM şi S1P să regleze metabolismul colesterolului în ambele tipuri de celule. Suntem nerăbdători să explorăm strategii prin care să creştem nivelul de ApoM, pentru a sprijini ochiul şi inima în menţinerea unui metabolism sănătos al colesterolului pe termen lung şi pentru a preveni două dintre cele mai semnificative boli legate de vârstă”, a concluzionat dr. Javaheri. 

Studiul a fost publicat recent, în revista Nature Communications.

viewscnt