Importanţa evaluării precoce a riscului cardiovascular pe termen lung în populaţia tânără

Importanţa evaluării precoce a riscului cardiovascular pe termen lung în populaţia tânără

O analiză recentă indică o prevalenţă semnificativă a riscului cardiovascular pe termen lung în rândul adulţilor cu vârste între 30 şi 59 de ani, accentuând necesitatea implementării evaluării riscului cardiovascular atât pe termen scurt cât şi lung în cadrul consultaţiilor medicale de rutină.

Potrivit datelor recente ale American Heart Association, peste 28 de milioane de adulţi din Statele Unite suferă în prezent de boli cardiovasculare, iar această cifră este aşteptată să crească. Măsurile preventive actuale se bazează pe evaluarea riscului pe termen scurt, pe o perioadă de zece ani, ceea ce nu reflectă riscul real pe termen lung pentru tineri, spun specialiştii.

Un studiu recent, realizat de Northwestern Medicine şi publicat în revista JAMA, a descoperit că unul din şapte adulţi americani, cu vârste între 30 şi 59 de ani, prezintă un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare în următorii treizeci de ani.

Rezultatele subliniază importanţa evaluării riscului pe termen scurt, cât şi a celui pe termen lung pentru bolile cardiovasculare la persoanele tinere, în cadrul îngrijirii medicale primare, spune dr. Sadiya Khan, specialist în boli cardiovasculare şi autor principal al studiului.

„Deşi evaluarea riscului pe termen scurt sau pe zece ani este standardul actual de îngrijire, această analiză reflectă o schimbare importantă în cardiologia preventivă şi ajută la conştientizarea publicului asupra faptului că riscul de boli cardiovasculare poate fi detectat chiar şi la tineri”, a declarat dr. Khan, citată într-un comunicat.

În studiul actual, echipa condusă de dr. Khan a avut ca obiectiv estimarea numărului de adulţi americani cu risc cardiovascular ridicat pe zece, şi pe treizeci de ani.

Folosind modelul de predicţie al American Heart Association's Predicting Risk of CVD EVENTs (PREVENT), cercetătorii au calculat riscul de boli cardiovasculare pe zece, respectiv treizeci de ani, la adulţi cu vârste între 30 şi 59 de ani.

Eşantionul de studiu a inclus peste 9.700 de participanţi fără boli cardiovasculare, reprezentând aproximativ 101 milioane de adulţi americani.

Participanţii au fost împărţiţi în trei grupuri pe baza scorurilor de risc pe zece şi treizeci de ani: risc scăzut pe termen scurt asociat cu risc scăzut pe termen lung; risc scăzut pe termen scurt asociat cu risc ridicat pe termen lung; sau risc ridicat pe termen scurt.

Cercetătorii au descoperit că, deşi modelele de predicţie pe zece ani indicau că majoritatea adulţilor între 30 şi 59 de ani aveau un risc cardiovascular scăzut pe termen scurt, aproximativ unul din şapte adulţi aveau un risc ridicat pe termen lung (30 de ani).

„Rezultatele demonstrează importanţa calculării riscului atât pe termen scurt cât şi pe o perioadă de timp mai lungă atunci când evaluăm un pacient în cadrul serviciilor de asistenţă medicală primară, pentru a avea o imagine mai completă a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. În cazul în care o persoană tânără prezintă un scor de risc cardiovascular ridicat pe o perioadă de treizeci de ani, se impune considerarea unor intervenţii precoce şi intensificarea strategiilor preventive pentru optimizarea rezultatelor cardiovasculare”, a explicat dr. Khan.

Conform specialistului, cercetările viitoare ar trebui să vizeze identificarea celor mai eficiente strategii de reducere a riscului la persoanele cu risc cardiovascular crescut pe o perioadă de treizeci de ani, precum şi investigarea intervenţiilor bazate pe activitate fizică şi a tiparelor alimentare care ar putea contribui la diminuarea riscului de boală.

viewscnt