VIDEO Principala cauză de deces în SUA provoacă moartea unei persoane la fiecare 34 de secunde

VIDEO Principala cauză de deces în SUA provoacă moartea unei persoane la fiecare 34 de secunde

Bolile de inimă rămân principala cauză de deces în Statele Unite, în timp ce principalii factori de risc pentru sănătate continuă să crească, a constatat un nou Raport publicat luni. Alimentate de creşterea continuă a hipertensiunii arteriale, a obezităţii şi a altor factori de risc majori, bolile de inimă continuă să ucidă mai mulţi americani decât orice altă cauză, conform statisticilor actualizate privind bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale (AVC) din 2025 ale Asociaţiei Americane a Inimii.

O persoană  moare din cauza bolilor de inimă aproximativ la fiecare 34 de secunde în Statele Unite ale Americii, potrivit unui nou raport, confirmând afecţiunea adesea prevenibilă ca fiind principala cauză de deces la nivel naţional.

Potrivit statisticii actualizate privind bolile de inimă şi AVC din 2025 a Asociaţiei Americane a Inimii, bolile de inimă rămân principala cauză de deces în Statele Unite.

În timp ce progresele medicale au ajutat mai mulţi oameni să trăiască mai mult timp cu boli cardiovasculare, mulţi dintre factorii de risc care duc la aceste boli, inclusiv hipertensiunea arterială şi obezitatea, continuă să crească la rate alarmante.

Bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă şi AVC, fac mai multe victime în Statele Unite decât toate formele de cancer şi decesele accidentale - a doua şi a treia cauză de deces - combinate.

„Acestea sunt statistici alarmante pentru mine - şi ar trebui să fie alarmante pentru noi toţi, deoarece este probabil ca mulţi dintre cei pe care îi pierdem să fie prietenii şi cei dragi nouă”, a declarat luni medicul Keith Churchwell, preşedintele Asociaţiei Americane a Inimii, într-un comunicat.

Raportul 2025, Statistici actualizate privind bolile cardiovasculare şi AVC, a analizat cele mai recente date disponibile, constatând un total de 941.652 de decese în Statele Unite în 2022 din cauza bolilor cardiovasculare, care includ toate bolile sistemului circulator.

Numărul deceselor cauzate de boli cardiace în datele CDC 2022 a fost urmat de numărul de decese cauzate de cancer, accidente şi pandemia de  Covid-19.

„Prea mulţi oameni mor din cauza bolilor de inimă şi a unui AVC, care rămâne a cincea cauză principală de deces”, continuă dr. Churchwell. Împreună, acestea ucid mai mulţi oameni decât toate cancerele şi decesele accidentale combinate, spune medicul

Mai mult, factorii de risc cunoscuţi ai bolilor de inimă, inclusiv hipertensiunea arterială, diabetul şi obezitatea continuă să crească. Dacă aceste tendinţe continuă, hipertensiunea şi obezitatea vor afecta peste 180 de milioane de adulţi americani până în 2050.

Într-un comentariu însoţitor, cardiologul Dhruv Kazi de la Universitatea Harvard observă că unele dintre datele cele mai recente, în special pentru copii şi adolescenţi, ar fi putut fi influenţate de schimbările stilului de viaţă impuse de pandemia de Covid-19, potrivit procentului de inactivitate fizică autodeclarată în rândul adulţilor americani ≥18 ani, în funcţie de stat şi teritoriu, din 2017 până în 2020.

Raportul cuprinzător subliniază că unul dintre cei mai mari vinovaţi este alimentaţia deficitară. Majoritatea americanilor nu consumă suficiente alimente sănătoase, neprocesate. Pentru sănătatea inimii, sunt recomandate dietele bazate în mare parte pe legume şi fructe, cum ar fi dieta mediteraneană sau vegetariană.

Somnul suficient, exerciţiile fizice şi gestionarea stresului şi a sănătăţii mintale contribuie, de asemenea, la acest fenomen.

Raportul recunoaşte că factorii de mediu, inclusiv educaţia, venitul şi zona de reşedinţă, au un impact major asupra alegerilor alimentare şi a altor stiluri de viaţă. De exemplu, creşterea costului cumpărăturilor poate descuraja populaţia să facă alegeri alimentare sănătoase.

Ca atare, grupurile minoritare marginalizate continuă să se confrunte cu cele mai mari obstacole în calea alegerilor sănătoase pentru inimă şi cu mai mulţi factori de stres cardiac, după cum reiese din rezultatele datelor asupra bolilor de inimă.

„Mortalitatea cardiovasculară legată de obezitate ajustată în funcţie de vârstă a fost observată a fi cea mai mare în rândul persoanelor de culoare, urmată de persoanele indiene americane sau nativii din Alaska”, explică raportul.

Atunci când plăcile se acumulează în artere, acestea reduc fluxul de sânge din corp, potrivit Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

VIDEO Principala cauză de deces în SUA provoacă moartea unei persoane la fiecare 34 de secunde

Aterom (placa de colesterol) în vase de sânge. Credit: CDC

Vestea bună este că fumatul, un alt factor de risc major, a scăzut dramatic de la 42% din populaţia adultă a Statelor Unite în anii 1960 la 11,5%.

„Excesul de greutate ne costă acum chiar mai multe vieţi decât fumatul - deoarece ratele fumatului au scăzut de fapt în ultimii ani”, spune dr. Latha Palaniappan, cardiolog la Universitatea Stanford.

Nivelurile de colesterol au scăzut, de asemenea, ceea ce sugerează că eforturile de a creşte gradul de conştientizare a riscurilor colesterolului ridicat au un anumit efect.

„Disparităţile în ceea ce priveşte riscul şi rezultatele necesită intervenţii adaptate în rândul populaţiilor cu risc ridicat”, completează dr. Kazi. „Simpla descoperire a unor terapii inovatoare nu va fi suficientă - trebuie să ne asigurăm că aceste terapii sunt disponibile la preţuri accesibile pentru persoanele care au cea mai mare nevoie de ele”

Institutele Naţionale americane pentru Sănătate (NIH) recomandă efectuarea periodică a testelor de screening pentru bolile de inimă începând cu vârsta de 20 de ani, în special dacă există antecedente familiale de afecţiuni cardiace.

Un astfel de screening include teste pentru tensiunea arterială, colesterol şi nivelurile de glucoză.

„Deşi am făcut multe progrese împotriva bolilor cardiovasculare în ultimele decenii, mai sunt încă multe lucruri de făcut”, spune dr. Kazi.

Raportul complet a fost publicat pe 25 ianuarie în revista Circulation.

Jumătate dintre americani au tensiune arterială ridicată, cunoscută şi sub numele de hipertensiune arterială, iar mulţi dintre ei nici măcar nu ştiu că o au. Specialiştii recomandă măsuri pentru cunoaşterea valorilor tensiunii arteriale, învăţarea modalităţilor corecte de a măsura tensiunea arterială şi luarea de măsuri pentru a rămâne în intervalul de sănătate.

În acest video, dr. David C. Goff, director al Diviziei de Ştiinţe Cardiovasculare, NHLBI şi Cardi-O face recomandări pentru monitorizarea tensiunii  arteriale în promovarea sănătăţii inimii. Acest videoclip a fost creat de Adevărul despre Inimă (The Heart Truth), un program sponsorizat de NHLBI, parte a NIH. Scopul programului este de a creşte gradul de conştientizare îcu privire la bolile de inimă; riscurile, cauzele şi modalităţile prin care putem acţiona pentru a ne menţine o inimă sănătoasă.

viewscnt