O echipă de cercetători australieni a realizat un progres semnificativ în diagnosticarea bolii celiace, o afecţiune autoimună cu o prevalenţă de circa 1% în rândul populaţiei din ţările occidentale. Ei au dezvoltat un nou test de sânge, care poate diagnostica boala chiar şi în absenţa consumului de gluten.
Boala celiacă apare atunci când glutenul provoacă un răspuns inflamator în intestinul subţire. Cercetări anterioare au arătat că peste jumătate dintre cazurile de boală celiacă fie nu sunt diagnosticate, fie sunt diagnosticate cu întârziere.
Metodele actuale de diagnostic, prin analize de sânge sau gastroscopie, presupun consumul de gluten timp de mai multe săptămâni, perioadă în care pacienţii pot experimenta simptome precum diaree, dureri abdominale şi balonare.
Deşi diagnosticarea precoce este esenţială pentru a reduce riscul complicaţiilor pe termen lung ale bolii, până la 80% dintre cazurile din întreaga lume rămân nediagnosticate, deoarece multe persoane evită testarea pentru a nu se îmbolnăvi din cauza glutenului consumat în acest scop.
„Se estimează că milioane de persoane la nivel global rămân nediagnosticate cu boala celiacă, pentru că parcursul către confirmarea diagnosticului este complex şi deseori dificil”, a declarat conf. univ. Jason Tye-Din, autor principal al studiului şi director al Laboratorului de Cercetare în Boala Celiacă din cadrul Institutului de Cercetare Medicală Walter şi Eliza Hall (WEHI) din Melbourne, Australia, citat într-un comunicat.
În studiul recent, echipa a evaluat potenţialul unui test de sânge, primul la nivel mondial, care măsoară un marker imun numit interleukina 2 (IL-2).
Cercetătorii de la WEHI au identificat, în anul 2019, că acest marker prezintă o creştere semnificativă în concentraţia plasmatică la persoanele cu boală celiacă, la scurt timp după ingestia de gluten.
În noul studiu, publicat luni, în revista Gastroenterology, cercetătorii au analizat probe de sânge de la 181 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani, înrolaţi la spitalul Royal Melbourne.
Grupul a inclus 75 de persoane cu boala celiacă aflate de cel puţin un an pe dietă fără gluten, 13 persoane cu boala activă netratată, 32 cu sensibilitate non-celiacă la gluten şi 61 de persoane fără nicio formă de sensibilitate sau boală celiacă.
Folosind un nou sistem de diagnostic, dezvoltat împreună cu compania Novoviah Pharmaceuticals, probele de sânge ale participanţilor au fost amestecate cu gluten pentru a verifica dacă markerul imun IL-2 este activat şi poate fi detectat în probele de sânge.
S-a constatat că testul a identificat boala celiacă cu o sensibilitate de până la 90% şi o specificitate de 97%, chiar şi în cazul pacienţilor care urmau o dietă strictă fără gluten, a explicat autoarea principală a studiului, Olivia Moscatelli, ea însăşi diagnosticată cu această boala la vârsta de 18 ani.
Testul de sânge ar putea fi disponibil clinic în decurs de doi ani, potrivit echipei de la WEHI.
Cercetătorii au subliniat câteva limitări ale studiului, printre care desfăşurarea acestuia într-un singur centru medical, dimensiunea redusă a subgrupurilor analizate şi excluderea copiilor, precum şi a pacienţilor aflaţi sub tratament cu imunosupresoare.
Profesorul Peter Gibson, gastroenterolog în cadrul Universităţii Monash, a subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare, remarcând însă că studiul se distinge printr-un nivel ştiinţific ridicat, un eşantion consistent de participanţi, caracterizarea riguroasă a condiţiilor clinice şi rezultate convingătoare.
Potrivit medicului, „testul este, din punct de vedere tehnic, foarte simplu şi poate fi uşor adaptat” pentru a fi utilizat în laboratoarele medicale.
„Testul este foarte nou şi necesită validare suplimentară în alte laboratoare, precum şi demonstrarea eficienţei sale din punct de vedere al costurilor în raport cu metodele actuale, înainte de a putea fi implementat în practica medicală curentă”, a precizat dr. Vincent Ho, gastroenterolog la Facultatea de Medicină a Universităţii Western Sydney.
Unul dintre cele mai precise teste utilizate în prezent pentru evaluarea bolii celiace este testul pentru anticorpii anti-endomisium (un marker serologic utilizat în diagnosticarea bolii), cu o sensibilitate şi specificitate de 98%.
Noua cercetare a arătat că, în cazul pacienţilor cu boală celiacă, o singură doză de gluten (10 grame sau echivalentul a patru felii de pâine din făină de grâu) poate declanşa un răspuns imun detectabil printr-o probă de sânge în laborator, ceea ce înseamnă, teoretic, că boala celiacă ar putea fi diagnosticată fără să fie nevoie de săptămâni de expunere la gluten.
Totuşi, cercetătorii au precizat că, întrucât testul măsoară un răspuns imun la gluten, persoanele care iau medicamente imunosupresoare ar putea să nu înregistreze un răspuns detectabil.
Echipa de la WEHI colaborează în prezent cu compania farmaceutică parteneră în studiu pentru a valida acurateţea testului în rândul unor populaţii diverse şi pentru a colecta date esenţiale din practica medicală reală. Compania nu a avut niciun rol în desfăşurarea sau interpretarea rezultatelor studiului, au precizat autorii.