Terapie inovatoare care poate tripla şansele de supravieţuire în cazurile de hemoragie severă

Terapie inovatoare care poate tripla şansele de supravieţuire în cazurile de hemoragie severă

Hemoragia severă continuă să fie principala cauză de deces evitabil în cazurile de traumă. Un studiu realizat de cercetători israelieni propune o soluţie inovatoare: un tratament pe bază de peptide care, administrat în primele minute după accident, ar putea tripla rata de supravieţuire. Cu un potenţial larg de aplicare în medicina de urgenţă, această terapie ar putea transforma fundamental modul în care sunt abordate traumele majore.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Hadassah, din cadrul Hebrew University of Jerusalem, şi Institutul pentru Cercetare în Medicină Militară (IDF), din Israel,  propun o nouă abordare terapeutică promiţătoare pentru tratarea şocului hemoragic, o afecţiune care pune viaţa în pericol, cauzată de pierderea severă de sânge, şi care rămâne principala cauză de deces evitabil în cazurile de traumă la nivel mondial.

Cercetarea echipei, publicată în revista Scientific Reports, demonstrează că activarea protein-kinazei C epsilon (PKC-ε) îmbunătăţeşte semnificativ rata de supravieţuire şi menţinerea funcţiilor vitale după o hemoragie severă.

Folosind un model porcin, cercetătorii au indus şoc hemoragic prin extragerea a 35% din volumul total de sânge al animalelor.

Cele tratate cu un activator peptidic al PKC-ε la doar cinci minute după declanşarea sângerării au prezentat o îmbunătăţire spectaculoasă a ratei de supravieţuire: 73% dintre animalele tratate au supravieţuit, comparativ cu doar 25% dintre cele netratate. 

În plus, animalele tratate au menţinut o stabilitate cardiovasculară semnificativ mai bună, inclusiv tensiune arterială, ritm cardiac şi debit cardiac, parametri esenţiali ai unui răspuns eficient în cazurile de traumatisme severe.

Examinarea amănunţită a activităţii mitocondriale a evidenţiat o performanţă superioară în ţesutul cardiac al animalelor tratate cu activatorul PKC-ε.

Având în vedere că mitocondriile sunt producătorii principali de energie la nivel celular, aceste rezultate sugerează că activarea PKC-ε ajută la menţinerea nivelurilor energetice ale organelor sub stres, protejând potenţial ţesuturile împotriva deteriorării suplimentare asociate pierderii masive de sânge.

Rezultatele cercetării ar putea avea efecte majore în domeniul medical.

Strategiile terapeutice actuale pentru şocul hemoragic sever implică adesea resuscitarea cu fluide, care poate agrava neintenţionat deteriorarea ţesuturilor prin declanşarea unei leziuni de tip ischemie-reperfuzie.

Această nouă abordare are potenţialul de a minimiza semnificativ aceste efecte nocive, îmbunătăţind, astfel, şansele de supravieţuire şi reducând complicaţiile asociate traumelor severe.

„Hemoragia masivă rămâne una dintre cele mai critice provocări în medicina de urgenţă, în special în scenariile de traumă civilă şi militară. Descoperirile noastre sugerează că activarea PKC-ε poate fi o abordare terapeutică extrem de eficientă, cu potenţialul de a transforma asistenţa medicală în caz de traumatism, oferind personalului medical din prima linie un instrument puternic pentru a îmbunătăţi rezultatele pacienţilor”, a declarat dr. Ariel Furer, de la Institutul pentru Cercetare în Medicină Militară din cadrul Hebrew University, comentând rezultatele studiului.

Această cercetare reprezintă un progres important în aria de îngrijire a pacienţilor cu traumatisme şi leziuni severe, consideră cercetătorii israelieni.

„Descoperirile noastre deschid noi direcţii pentru strategii terapeutice ţintite, care pot fi aplicate de primii respondenţi în situaţii de urgenţă, cu potenţialul de a salva nenumărate vieţi la nivel mondial”, a concluzionat dr. Ariel Furer.

Aplicarea practică a acestor rezultate necesită validare în cadrul unor studii clinice de amploare.

viewscnt