Asociaţia Melanom România a solicitat Guvernului să aprobe compensarea singurului tratament autorizat la nivel mondial pentru melanomul ocular, în condiţiile în care pacienţii din România nu mai dispun în prezent de opţiuni terapeutice. Astfel, în 30 iunie s-a încheiat şi programul de donaţie oferit de compania producătoare pentru pacienţii din România.
Apelul, semnat de preşedinta Asociaţiei, Violeta Astratinei, a fost transmis în timpul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor, ediţia a VIII-a, organizată de Asociaţia Melanom România la Bucureşti, în perioada 27–28 iunie 2025.
Melanomul ocular este o boală rară, cu o incidenţă de doar 2-7 cazuri la un milion de locuitori.
“Tocmai această raritate a făcut ca pacienţii afectaţi să fie constant dezavantajaţi. În România nu avem suficientă expertiză specializată, nu avem acces la tratamentele localizate necesare - precum proton-terapia sau brahiterapia pentru forma localizată -, iar intervenţiile pentru metastaze hepatice inoperabile nu sunt decontate”, a semnalat Asociaţia, într-o scrisoare deschisă remisă 360medical.ro.
Mai mult, singurul tratament sistemic autorizat la nivel mondial pentru această formă de cancer — tebentafusp (denumirea comercială Kimmtrak), un medicament orfan, nu este inclus nici acum în lista de medicamente compensate din România, deşi este inclus pe proiectul de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii încă din toamna anului trecut.
Medicamentul a fost autorizat pentru punere pe piaţa Uniunii Europene de Comisia Europeană ân 2023, la recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
Proiectul de hotărâre de Guvern pentru extinderea listei medicamentelor compensate include 22 de molecule noi, printre care şi terapia pentru melanomul ocular metastatic, însă nu a fost aprobată nici acum de Executiv, pe fondul crizei bugetare. Actul normativ a primit aviz favorabil din partea Consiliului Economic şi Social (CES).
“Pe lângă pacienţii cu melanom ocular, mii de alţi pacienţi oncologici cu boală metastatică aşteaptă tratamente care să le prelungească şi chiar să le salveze viaţa. În prezent, avem pacienţi în programul de donaţie oferit de compania producătoare, al căror tratament va fi întrerupt începând cu 30 iunie 2025, având în vedere că statul nu şi-a dus la capăt responsabilitatea de actualizare a listei”, a menţionat Asociaţia Melanom România.
Reprezentanţii asociaţiei consideră revoltător "că nu se mai găsesc bani pentru tratamente oncologice”, “într-un moment în care spaţiul public este plin de discuţii despre îmbogăţiri nejustificate, pensii speciale şi corupţie la nivel înalt”.
“Această situaţie este inacceptabilă şi profund lipsită de etică. Autorităţile române au datoria să asigure medicamente salvatoare de viaţă tuturor pacienţilor, inclusiv celor în minoritate. Vorbim despre pacienţi cu melanom ocular metastatic, care au o speranţă de viaţă mai mică de un an. Este inuman să-i condamnăm doar pentru că sunt puţini”, a transmis asociaţia.
Organizaţia face un apel public către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, precum şi la companiile Immunocore şi Medison, deţinători ai autorizaţiei de punere pe piaţă şi iniţiatori ai programului de donaţie, să colaboreze pentru ca pacienţii cu melanom ocular din România să nu rămână fără tratament.