Test de succes la pacienţii cu cancer de sân: agentul activ digoxină, un medicament cardiac, dizolvă grupurile de celule canceroase circulante din sânge, reducând astfel riscul de formare a metastazelor.
Anumite tipuri de tumori nu rămân în punctul lor de origine, ci se răspândesc în tot corpul şi formează metastaze. Acest lucru se datorează faptului că tumora primară eliberează continuu celule canceroase în sânge. Aceste celule tumorale circulante (CTC) se pot uni în grupuri mici de până la o duzină de celule şi se pot depune în alte organe.
Acolo, grupurile se dezvoltă în tumori mai mari, cunoscute sub numele de metastaze. Tumorile metastatice sunt încă o problemă medicală majoră: în fiecare an, aproximativ şapte milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza lor.
Un exemplu de astfel de tumoră care se răspândeşte este cancerul de sân. De îndată ce tumora primară formează metastaze, şansele de supravieţuire scad drastic. Zeci de mii de femei din întreaga lume încă mor din cauza cancerului de sân metastatic, de aceea, oncologii caută modalităţi de slăbire sau distrugere a grupărilor de cellule canceroase pentru a preveni formarea metastazelor.
Risc semnificativ redus de metastaze
Într-un studiu, care a fost publicat pe 24 ianuarie în revista Nature Medicine, o echipă de cercetători de la ETH Zurich, Spitalele Universitare din Basel şi Zurich şi Spitalul Cantonal Basel-Land prezintă o nouă abordare promiţătoare.
În cadrul unui studiu clinic, cercetătorii au administrat medicamentul digoxină la o doză scăzută şi sigură timp de o săptămână la nouă pacienţi cu cancer de sân metastatic.
Rezultatul a fost că numărul de celule pe grup a scăzut semnificativ - cu o medie de 2,2 celule. Având în vedere că dimensiunea tipică a grupurilor este de doar câteva celule, asta înseamnă o reducere semnificativă a riscului de metastaze. Cu cât clusterele sunt mai mici, cu atât acestea sunt mai puţin capabile să producă cu succes metastaze.
„Metastazele cancerului de sân depind de clusterele CTC”, explică cercetătorul principal Nicola Aceto, profesor de oncologie moleculară la ETH Zurich, într-un comunicat. „Cu cât sunt mai mari, cu atât au mai mult succes”.
Călcâiul lui Ahile al clusterelor CTC sunt pompele de sodiu-potasiu (cunoscute şi sub numele de Na+ K+-ATPAZE), care sunt localizate în membranele celulelor tumorale şi sunt responsabile de transportul sodiului în afara celulelor şi al potasiului în interiorul acestora.
Digoxina blochează aceste pompe ionice şi suprimă astfel schimbul de ioni. Prin urmare, celulele absorb mai mult calciu din exteriorul membranei celulare. Acest lucru slăbeşte coeziunea celulelor canceroase din grup, provocând destrămarea lor.
Cu toate acestea, digoxina singură nu elimină tumora existentă. Agentul ar trebui să fie administrat în combinaţie cu alte substanţe care omoară celulele canceroase existente.
Cercetătorii speră să optimizeze ingredientul activ
Ingredientul activ digoxină provine iniţial din planta de dextroză (Digitalis sp./rostopasca) şi este utilizat de obicei pentru afecţiuni cardiace, cum ar fi insuficienţa cardiacă. Cercetătorii ETH au descoperit în 2019 că digoxina ar putea fi eficientă şi în cancerul de sân.
Aceştia au efectuat un screening extins în care au testat sistematic peste 2.400 de substanţe diferite în culturi celulare pentru a găsi agenţi activi împotriva grupurilor de celule tumorale circulante (CTC).
În etapa următoare, cercetătorii îşi propun să dezvolte noi molecule bazate pe digoxină care să dizolve şi mai bine grupurile de CTC. Spin-off-ul ETH, Page Therapeutics, lucrează deja la această soluţie.
Laboratorul îşi propune, în continuare, să extindă cercetările şi la alte tipuri de cancere care se răspândesc, cum ar fi cancerul de prostată, colorectal sau pancreatic, precum şi melanomul, şi au început primele experimente.

Un ingredient activ din digitalis/rostopască poate dizolva astfel de aglomerări de celule canceroase care circulă în sânge şi poate preveni astfel formarea de metastaze. (Imagine: Martin Oeggerli (Micronaut), sprijinit de lab de patologie, Univ Hosp Basel, BioEM-Lab, Biozentrum, Unibas, N Aceto ETH Zurich), 24 ianuarie 2025