Cancerul ovarian rămâne una dintre cele mai letale forme de cancer ginecologic, în mare parte din cauza diagnosticării târzii. Un nou proiect de cercetare, coordonat de Universitatea din Australia de Sud (UniSA), vizează intervenţia timpurie pentru a modifica prognosticul standard prin dezvoltarea unui instrument de autoevaluare a simptomelor, elaborat în colaborare cu paciente şi cu profesionişti din domeniul sănătăţii. Această iniţiativă are potenţialul de a constitui un element fundamental în consolidarea strategiilor de identificare precoce a cazurilor cu risc crescut, contribuind la îmbunătăţirea ratei de supravieţuire în acest tip de cancer.
Rata medie de supravieţuire la cinci ani pentru pacientele diagnosticate cu cancer ovarian este de aproximativ 49%, evidenţiind această formă de neoplazie ca una dintre cele mai agresive şi cu mortalitate crescută dintre tumorile ginecologice la nivel mondial.
Unul dintre motivele pentru această rată ridicată a mortalităţii este diagnosticarea în stadii avansate şi tratamentul întârziat, din cauza simptomelor nespecifice, care sunt adesea omise atât de profesioniştii din domeniul sănătăţii, cât şi de paciente.
Cercetătorii de la UniSA speră să îmbunătăţească şansele pacientelor prin crearea unui instrument de evaluare a simptomelor cancerul ovarian, uşor de utilizat.
„Dacă putem găsi o modalitate de a identifica femeile cu risc ridicat într-un stadiu mai timpuriu, acest lucru poate duce la mai multe opţiuni de tratament disponibile şi, sperăm, la rezultate terapeutice mai bune”, notează autorii iniţiativei într-un comunicat.
Prin intermediul unui sondaj online de evaluare a simptomelor cancerului ovarian, cercetătorii vor colecta feedback de la paciente şi de la medici pentru a ajuta la dezvoltarea unui prototip de instrument de evaluare a simptomelor.
Instrumentul va include o descriere sistematică a simptomatologiei potenţiale şi a factorilor de risc asociaţi cancerului ovarian, constituind fundamentul metodologic pentru un studiu extins destinat validării eficacităţii prototipului.
Specialiştii de la Australian Center for Precision Health al UniSA spun că, spre deosebire de mamografiile şi testele de screening cervical - care ajută la detectarea timpurie a cancerului de sân şi col uterin -, nu există programe publice de screening pentru depistarea precoce a cancerului ovarian.
„Femeile cu cancer ovarian pot experimenta simptome nespecifice timp de doi ani sau chiar mai mult înainte ca tumora să devină clinic evidentă şi, adeseori, nu asociază aceste simptome cu un posibil cancer. Până atunci, tumora este de obicei într-un stadiu avansat”, afirmă dr. Amanda Lumsden, care conduce această iniţiativă.
Potrivit medicului australian, problemele abdominale - inclusiv balonarea, durerea şi pierderea apetitului - sunt semnale de alarmă.
Dacă există antecedente familiale de cancer ovarian, acest aspect ar trebui de asemenea luat în considerare. Există şi factori asociaţi cu un risc mai scăzut, cum ar fi naşterea sau utilizarea contraceptivelor orale.
„Ne propunem să identificăm simptomele comune, tiparele şi temele recurente experimentate de persoanele diagnosticate cu cancer ovarian şi să folosim aceste constatări pentru a informa dezvoltarea instrumentului”, a completat medicul.
Sondajul online privind simptomele cancerului ovarian este deschis până la 20 iunie 2025.