Un nou studiu prezentat la European Society for Radiotherapy and Oncology (ESTRO 2025), care se desfăşoară între 2 şi 6 mai la Viena, introduce o abordare inovatoare de „învăţare rapidă” pentru a evalua impactul modificărilor tratamentului în radioterapie. Noua abordare pune împreună tehnologia de ultimă generaţie cu datele din lumea reală pentru a face radioterapia mai sigură şi mai eficientă, spun specialiştii.
Radioterapia este un tratament extrem de eficient pentru cancerul pulmonar, însă inima este adesea situată în apropierea zonei tumorale. Pentru a limita riscul apariţiei unor complicaţii grave, este important ca expunerea inimii la radiaoterapie să fie cât mai redusă.
Acum, cercetătorii de la The Christie NHS Foundation Trust din Manchester, Marea Britanie, au aplicat o nouă metodă de radioterapie, în studiul RAPID-RT, la pacienţi cu cancer pulmonar, pentru a evalua dacă reducerea dozei către partea superioară a inimii, zona considerată cu risc, poate îmbunătăţi supravieţuirea prin minimizarea toxicităţii cardiace asociate cu radioterapia standard.
Cercetări anterioare realizate la Manchester, care au folosit analiza imaginilor obţinute în etapa de planificare a radioterapiei, au identificat partea superioară a inimii ca fiind extrem de vulnerabilă la efectele radiaţiilor în rândul pacienţilor cu cancer pulmonar, iar doza de radiaţie către această regiune a fost analizată în corelaţie cu datele privind supravieţuirea generală.
Pe baza acestor rezultate, a fost implementată în practica clinică standard o nouă strategie de protejare a inimii, menită să răspundă acestei provocări.
„RAPID-RT reprezintă un pas către un model de cercetare care include o varietate mai largă de pacienţi, conceput să reflecte realităţile din practica clinică de zi cu zi şi să asigure că toţi pacienţii, nu doar cei care îndeplinesc anumite criterii, beneficiază de inovaţiile în radioterapie”, a declarat dr. Gareth Price, coordonator al studiului, lector universitar la Universitatea din Manchester.
Cercetătorii şi-au exprimat convingerea că limitarea expunerii inimii la radiaţii ar putea contribui atât la creşterea ratei de supravieţuire, cât şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor.
Date de la peste 1.700 de pacienţi
Spre deosebire de studiile clinice tradiţionale, care pot dura ani pentru a oferi rezultate, studiul RAPID-RT a utilizat un model de „învăţare rapidă” pentru a evalua şi adapta tratamentele în timp real, folosind date clinice, procesate anonim, extrase din fişele electronice ale pacienţilor.
Această abordare permite rafinarea strategiilor de tratament, oferind pacienţilor folosirea mai rapidă a inovaţiilor din domeniu.
Folosind această abordare, cercetătorii au analizat datele a 1.708 pacienţi cu cancer pulmonar în stadiile I–III care au beneficiat de radioterapie destinată vindecării bolii între ianuarie 2021 şi februarie 2025. Dintre aceştia, 922 de pacienţi au primit tratamentul standard până în aprilie 2023.
Noua tehnică de protecţie a inimii a fost aplicată în timp real, la 786 de pacienţi, pe măsură ce aceştia erau incluşi în studiu începând din aprilie 2023.
Cercetătorii au limitat doza de radiaţie către părţi sensibile ale inimii (Zonă de Evitare Cardiacă/CAA) la 19,5 Gy (sau echivalent) pe parcursul a 20–33 de şedinţe, cu excepţia cazurilor în care această abordare reducea eficienţa tratamentului asupra întregii mase tumorale.
Rezultatele preliminare indică o uşoară creştere a ratei de supravieţuire la un an după ce s-a introdus limitarea dozei de radiaţii către partea superioară a inimii.
„Această cercetare este un exemplu perfect despre cum inovaţia în radioterapie nu înseamnă doar tehnologie, ci şi modul în care învăţăm, ne adaptăm şi oferim îngrijiri mai bune”, a declarat prof. Matthias Guckenberger, preşedinte al ESTRO şi şef al secţiei de Radioterapie Oncologică la Spitalul Universitar Zurich.
Abordarea marchează o evoluţie către cercetări clinice care reflectă mai bine diversitatea pacienţilor şi condiţiile din practica medicală reală în domeniul radioterapiei şi oferă dovezi convingătoare că metodele moderne de studiu pot evalua eficient modificările de tratament.
Studiul va continua să recruteze şi să monitorizeze progresul pacienţilor pentru a confirma aceste rezultate timpurii şi pentru a permite specialiştilor să stabilească în ce măsură pacienţii ar putea beneficia de perfecţionarea suplimentară a noii metode de radioterapie.
Analizele în desfăşurare vor evalua impactul potenţial asupra supravieţuirii pe termen lung şi vor analiza opţiuni alternative de modelare a datelor, pentru a înţelege mai bine rezultatele tratamentului.
Studiul a fost publicat în revista Radiotherapy and Oncology.