Un nou studiu sugerează perspective promiţătoare pentru pacienţii cu limfoame agresive. O combinaţie inovatoare între anticorpi care vizează cancerul şi un compus natural, descoperit în microbii din sol, a furnizat rezultate încurajatoare în testele de laborator, deschizând noi perspective pentru potenţiale terapii ţintite mai eficiente.
Anticorpii care vizează cancerul, combinaţi cu un compus natural descoperit în microbii din sol, au demonstrat un potenţial remarcabil în combaterea unui tip agresiv de cancer de sânge, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la The Herbert Wertheim UF Scripps Institute for Biomedical Innovation & Technology, din Florida.
Compusul anticancerigen, denumit tiancimicină, a fost identificat într-o arhivă de microbi din sol, aflată în cadrul institutului, ce deţine o colecţie remarcabilă de aproape 125.000 de tulpini microbiene, adunate de cercetătorii inspiraţi de descoperirea penicilinei.
Studiul s-a concentrat pe limfomul difuz cu celule B mari (DLBCL), unul dintre subtipurile mai comune şi mai agresive ale cancerelor celulelor albe din sânge (limfocite).
Rezultatele studiului au fost publicate luni în revista JACS Au - Journal of the American Chemical Society Au.
Pacienţii cu cancer au beneficiat în ultimii ani de tratamente de precizie, care vizează mutaţiile genetice specifice ale tumorilor. Totuşi, aceştia se confruntă cu numeroase provocări, în special cu riscul de rezistenţă la medicamente.
Cancerul poate răspunde bine la un astfel de tratament pentru o anumită perioadă, dar eficienţa sa poate scădea treptat. Din acest motiv, medicii au nevoie de mai multe opţiuni de terapii precise, în timp ce pacienţii cu limfoame, care includ multiple subtipuri, au nevoie de soluţii suplimentare.
Limfomul difuz cu celule B mari, un tip de limfom non-Hodgkin, afectează aproximativ 20.000 de persoane anual numai în Statele Unite.
Potrivit autorilor studiului, tiancimicina testată a distrus limfomul, dar exista riscul de a afecta şi alte celule. Legarea acesteia de un anticorp specific cancerului a permis direcţionarea precisă a medicamentului doar acolo unde era necesar.
Cercetătorii au colaborat cu o echipă de la The Wertheim UF Scripps Institute pentru a dezvolta combinaţia anticorp-medicament.
Conjugatul anticorp-medicament (CAM/ADC) a arătat o abilitate remarcabilă de a distruge limfoamele agresive în laborator, lăsând celulele sănătoase din sânge ale pacienţilor neafectate.
„Compatibilitatea platformei de conjugare cu noile substanţe active descoperite în Natural Products Discovery Center de la The Wertheim UF Scripps Institute este promiţătoare şi deschide calea pentru potenţiale CAM de nouă generaţie în terapia cancerului", a declarat Christoph Rader, de la The Wertheim UF Scripps Institute, care a dezvoltat combinaţia anticorp-medicament.
Aceasta a subliniat flexibilitatea remarcabilă a platformei de conjugare, abordarea fiind utilizată cu succes în studiile de laborator, inclusiv cu alte substanţe active care au distrus celule de cancer de sân agresiv, mielom multiplu şi celule de limfom non-Hodgkin.
Foto articol: Un cercetător din cadrul Natural Products Discovery Center de la The Wertheim UF Scripps Institute extrage produse naturale din tulpini microbiene pentru studiile de laborator. Credit: Scott Wiseman.