În contextul în care metastazele cerebrale reprezintă o complicaţie severă a cancerelor avansate, iar metodele tradiţionale de imagistică nu oferă întotdeauna informaţii suficiente despre activitatea tumorală, o nouă abordare s-ar putea dovedi esenţială. Pentru prima dată, au fost stabilite şi publicate criterii standardizate privind utilizarea PET cu aminoacizi - tomografia cu emisie de pozitroni utilizând trasori pe bază de aminoacizi -, un pas care poate transforma fundamental modul în care metastazele cerebrale sunt diagnosticate şi monitorizate, atât în practica medicală, cât şi în activitatea de cercetare.
Metastazele apar frecvent ca urmare a unui cancer în stadiu avansat şi, în ciuda inovaţiilor medicale, sunt încă asociate cu un prognostic rezervat.
Acum, un grup internaţional de experţi, coordonat de Universitatea de Medicină din Viena şi Spitalul Universitar Ludwig Maximilian (LMU) din München, a făcut un pas important către îmbunătăţirea diagnosticului şi monitorizării tratamentului.
O procedură specială de imagistică, PET cu aminoacizi, are potenţialul de a optimiza îngrijirea pacienţilor şi de a susţine cercetarea în direcţia unor noi soluţii terapeutice.
Recent, au fost publicate pentru prima dată criterii standardizate de utilizare a acestei tehnici, într-un articol apărut în revista Nature Medicine.
Până în prezent, imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) a fost principala metodă utilizată pentru diagnosticarea şi monitorizarea tratamentului metastazelor cerebrale.
Totuşi, această metodă nu poate vizualiza activitatea metabolică a celulelor tumorale. Din acest motiv, tomografia cu emisie de pozitroni cu aminoacizi (PET cu aminoacizi) este tot mai des folosită în cercetare, dar şi în îngrijirea pacienţilor cu metastaze cerebrale.
Această tehnică de imagistică utilizează substanţe marcate radioactiv pentru a obţine o evaluare mai precisă a metabolismului tumoral şi, implicit, o estimare mai exactă a răspunsului tumorii la tratament.
Radiotrasorii pe bază de aminoacizi utilizaţi în această metodă se concentrează în principal în celulele canceroase, permiţând o detectare mai precisă a volumului tumoral comparativ cu metodele RMN standard.
În ciuda utilizării tot mai frecvente în cercetare şi în practica clinică, până acum nu au existat standarde metodologice clare pentru utilizarea PET cu aminoacizi în metastazele cerebrale.
Acestea au fost dezvoltate acum de un grup internaţional de cercetători, cunoscut sub numele de grupul RANO, sub conducerea oncologului Matthias Preusser de la Universitatea de Medicină din Viena şi a specialistei în medicină nucleară Nathalie Albert de la Spitalul Universitar Ludwig Maximilian (LMU) din München. Maximilian J. Mair şi Anna S. Berghoff, de la Divizia Clinică de Oncologie, a Departamentul de Medicină I, de la MedUni Vienna sunt, de asemenea, autori.
Intitulate „PET RANO BM 1.0”, aceste criterii stabilesc pentru prima dată o procedură standardizată pentru evaluarea răspunsului metabolic al metastazelor cerebrale la tratament.
Totodată, această iniţiativă ar putea facilita integrarea imagisticii PET în viitoarele studii clinice, cu scopul de a evalua specific eficienţa noilor strategii terapeutice.
„Stabilirea unui cadru standardizat reprezintă un progres semnificativ în direcţia optimizării diagnosticului şi monitorizării terapeutice în cazul metastazelor cerebrale”, a declarat Matthias Preusser, citat într-un comunicat.
Acest demers ar putea contribui, totodată, la o diferenţiere mai precisă între evoluţia reală a tumorii şi modificările induse de tratament, precum leziunile ţesuturilor post-radioterapie.
„Pe lângă îmbunătăţirea calităţii îngrijirii medicale, acest instrument are potenţialul de a accelera dezvoltarea unor strategii de tratament inovatoare”, completează dr. Nathalie Albert, profesor de medicină nucleară şi medic primar în cadrul Departamentului de Medicină Nucleară al Spitalului Universitar Ludwig Maximilian (LMU) din München.