Ratele cancerelor cu debut precoce sunt în creştere în SUA

Ratele cancerelor cu debut precoce sunt în creştere în SUA

Un nou studiu de amploare realizat în Statele Unite evidenţiază o tendinţă îngrijorătoare: tot mai multe persoane tinere sunt diagnosticate cu diverse tipuri de cancer. De la cancerul de sân la cel colorectal, boala loveşte tot mai devreme, iar cauzele exacte rămân un mister. Această evoluţie impune o regândire a strategiilor de prevenţie, a protocoalelor de screening şi a direcţiilor prioritare din cercetarea medicală, atrag atenţia specialiştii.

În Statele Unite, incidenţa cancerelor de sân, colorectal, endometrial, pancreatic şi renal este în creştere în rândul persoanelor sub 50 de ani, conform unui studiu publicat joi în revista Cancer Discovery.

Cercetătorii susţin că aceste rezultate pot avea implicaţii importante pentru prevenţie şi strategiile de screening al cancerelor cu debut precoce.

Cancerele cu debut precoce sunt în creştere din motive încă neclare, potrivit dr. Meredith Shiels, autoarea studiului, cercetător principal în cadrul Infections and Immunoepidemiology Branch al Institutului Naţional de Cancer (parte a NIH - National Institutes of Health).

„Scopul studiului a fost de a realiza o analiză completă a incidenţei şi mortalităţii cancerelor cu debut precoce în Statele Unite”, a explicat dr. Shiels.

„Identificarea tipurilor de cancer cu incidenţă în creştere în rândul persoanelor tinere, alături de analiza prezenţei aceloraşi tendinţe la vârste mai înaintate, va ghida cercetările viitoare în direcţia elucidării factorilor care determină această evoluţie”, a completat cercetătoarea.

Autorii studiului au analizat informaţii privind incidenţa cancerelor între 2010 şi 2019, utilizând baza de date United States Cancer Statistics, precum şi date despre mortalitate din certificatele de deces naţionale între 2010 şi 2022. 

Grupele de vârstă pentru debut precoce au fost 15–29, 30–39 şi 40–49 de ani, iar pentru debut tardiv 50–59, 60–69 şi 70–79 de ani.

Din totalul de peste două milioane (2.020.829) de cazuri de cancer cu debut precoce diagnosticate între 2010 şi 2019, 63,2% au fost la femei. 

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei au fost cancerul de sân, cancerul tiroidian şi melanomul, iar la bărbaţi, cancerul colorectal, testicular şi melanomul.

Dintre cele 33 de tipuri de cancer analizate, 14 au prezentat o creştere semnificativă a incidenţei în cel puţin o grupă de vârstă cu debut precoce. 

Dintre acestea, 5 tipuri au avut creşteri doar la debut precoce, fără creşteri corespunzătoare la vârste mai înaintate: melanomul, neoplasmele cu celule plasmatice, cancerul cervical, gastric şi al oaselor şi articulaţiilor.

Celelalte 9 tipuri au avut creşteri semnificative atât la debut precoce, cât şi tardiv: cancerul de sân la femei, cancerul colorectal, renal, testicular, uterin, pancreatic, limfomul non-Hodgkin cu celule precursoare B, limfomul difuz cu celule B mari (DLBCL) şi sindromul mycosis fungoides/Sézary (SS).

Cele mai mari creşteri ale numărului de cazuri în 2019 comparativ cu ce era aşteptat pe baza ratelor din 2010 s-au înregistrat în cazul cancerului de sân la femei, colorectal, renal şi uterin.

Aceste patru tipuri de cancer au reprezentat peste 80% din cazurile suplimentare din 2019 faţă de 2010.

Dintre cele 14 tipuri de cancer cu incidenţă în creştere, patru au avut şi rate de mortalitate crescute în cel puţin o grupă de vârstă: cancerul testicular, uterin, colorectal şi cel al oaselor şi articulaţiilor. 

Celelalte 10 tipuri au înregistrat creşteri ale incidenţei fără creşteri ale mortalităţii.

Implicaţii pentru prevenţia şi viitorul cercetării

„Aceste date oferă un punct de plecare esenţial pentru înţelegerea factorilor care determină creşterea cancerelor în grupele de vârstă tinere şi pot fi traduse în eforturi eficiente de prevenţie şi depistare timpurie”, a subliniat dr. Shiels.

De exemplu, recomandările actualizate au redus vârsta de începere a screeningului pentru cancerul de sân şi colorectal, tocmai ca urmare a observaţiilor privind creşterea acestor cancere la vârste mai tinere.

O caracteristică importantă a studiului este comparaţia între tendinţele incidenţei în grupurile cu debut precoce şi cele cu debut tardiv, ceea ce ar putea oferi indicii despre factorii implicaţi în dezvoltarea cancerului.

„Creşterea incidenţei în rândul tinerilor şi vârstnicilor sugerează existenţa unor factori de risc comuni sau posibile progrese în screening şi imagistică, ce permit o depistare mai frecventă decât în trecut”, a explicat dr. Shiels.

Printre punctele forte ale analizei se numără utilizarea datelor la nivel naţional, includerea tendinţelor de mortalitate şi estimarea cazurilor suplimentare din 2019, informaţii care lipsesc din alte studii anterioare.

Totuşi, un punct slab al studiului a fost lipsa informaţiilor despre factorii de risc specifici ai pacienţilor, participarea la screening sau accesul la îngrijire, fapt ce a limitat posibilitatea cercetătorilor de a identifica factorii care contribuie la creşterea numărului de cazuri.

viewscnt