Un nou tratament pentru pacienţii cu cancer rectal obţine o rată înaltă de remisie completă

Un nou tratament pentru pacienţii cu cancer rectal obţine o rată înaltă de remisie completă

Un studiu clinic efectuat cu pacienţi cu cancer rectal avansat a evidenţiat că includerea imunoterapiei în schema de tratament cu radioterapie a condus la creşterea ratei de remisie. Rezultatele studiului, desfăşurat la nivel naţional în Marea Britanie şi prezentate săptămâna trecută la conferinţa ESTRO 2025 a Societăţii Europene pentru Radioterapie şi Oncologie, care s-a desfăşurat la Viena, au indicat rate ridicate de răspuns complet la tratament în rândul pacienţilor cu cancer rectal, în special în grupul în care imunoterapia a fost combinată cu un tratament mai scurt cu radioterapie.

Cancerul de intestin, cunoscut şi sub denumirea de cancer colorectal, reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în Marea Britanie. Cancerul rectal este responsabil pentru aproximativ un sfert dintre decesele cauzate de cancerul colorectal.

Cu toate acestea, opţiunile de tratament rămân limitate, în special pentru pacienţii diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii.

Studiul clinic randomizat de fază II (PRIME-RT), coordonat de Universitatea din Glasgow şi NHS Greater Glasgow & Clyde din Scoţia, a testat regimuri de radioterapie preoperatorie de scurtă şi de lungă durată, combinate cu imunoterapie, la pacienţi cu cancer rectal local avansat (tumori mai mari şi mai agresive). 

Este pentru prima dată când această combinaţie de tratamente a fost evaluată în aceeaşi categorie de pacienţi.

În ansamblu, s-a observat o rată crescută de remisie completă, de 52%, în rândul pacienţilor din întregul studiu, depăşind aşteptările prealabile, care vizau un procent de 30%.

Studiul a constatat că adăugarea imunoterapiei nu pare să crească semnificativ efectele adverse negative pentru aceşti pacienţi.

Cancerul rectal provoacă aproximativ 4.100 de decese anual în Marea Britanie (din care 410 în Scoţia), iar în ultimele două decenii incidenţa cancerului rectal cu debut precoce a crescut cu 50,5% la persoanele cu vârste între 25 şi 49 de ani, cu un avans mai accentuat la femei tinere decât la bărbaţi, în special în Scoţia şi Irlanda de Nord.

Aproximativ 12.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer rectal în Marea Britanie, dintre care aproximativ 1.100 în Scoţia.

Intervenţia chirurgicală reprezintă tratamentul standard pentru acest tip de cancer, iar majoritatea pacienţilor necesită o stomă temporară în urma procedurii. Până la o treime dintre pacienţii cu cancer colorectal au nevoie de o colostomie permanentă.

Pentru a găsi tratamente mai eficiente şi rezultate mai bune, studiul clinic de fază II PRIME-RT a investigat posibilitatea de a creşte numărul pacienţilor cu remisie completă prin utilizarea unei combinaţii de imunoterapie şi radioterapie, evitând totodată nevoia de intervenţie chirurgicală.

Studiul a inclus 46 de pacienţi din mai multe centre din Marea Britanie, toţi având cancer rectal local avansat. S-au testat două strategii de radioterapie, de scurtă şi de lungă durată, în combinaţie cu durvalumab, un tratament de imunoterapie frecvent utilizat.

La finalul tratamentului, s-au observat rate ridicate de remisie completă în ambele grupuri (67% şi 48%). La reevaluarea după 18 luni, 56%, respectiv 33% dintre pacienţi au menţinut răspunsul complet.

„Studiul nostru a vizat în mod specific creşterea ratelor de remisie completă şi gestionarea pacienţilor fără intervenţii chirurgicale invalidante. Succesul a depăşit aşteptările noastre, consolidând totodată dovezile tot mai numeroase care indică faptul că imunoterapia acţionează complementar cu regimurile de radioterapie în creşterea ratei de remisie ", a declarat cercetătorul principal al studiului, Campbell Roxburgh, profesor de Oncologie Chirurgicală Colorectală la University of Glasgow School of Cancer Sciences.

Rezultatele sprijină ipoteza conform căreia un regim de radioterapie de scurtă durată poate constitui combinaţia terapeutică optimă alături de imunoterapie.

În viitor, cercetătorii intenţionează să realizeze studii suplimentare pentru a îmbunătăţi răspunsurile la tratament şi pentru a înţelege mai bine mecanismele biologice implicate, cu scopul de a avansa spre o medicină de precizie.

„La un grup de pacienţi cu cancer rectal local avansat, am fost uimiţi de răspunsul impresionant. O proporţie semnificativă a pacienţilor a obţinut un răspuns clinic complet, fără semne de cancer rezidual. Practic, aceşti pacienţi nu au mai avut nevoie de chirurgie radicală sau de necesitatea unei colostomii definitive”, a completat dr. Leslie Samuel, care a condus braţul studiului din Aberdeen.

Utilizarea sistemului imunitar propriu pentru a lupta împotriva cancerului este un domeniu tot mai promiţător al cercetării oncologice, iar combinat cu alte terapii, cum ar fi radioterapia, eficienţa poate creşte, spun specialiştii.

viewscnt