Un studiu clinic de referinţă readuce în prim-plan potenţialul radioterapiei de scurtă durată pentru pacienţii cu cancer de prostată, dar cu doze mai mari. Cu rezultate durabile, confirmate după zece ani, această abordare oferă o opţiune de tratament mai accesibilă şi mai uşor de tolerat pentru pacient.
Cancerul de prostată este cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer la bărbaţi la nivel mondial, cu peste 1,4 milioane de cazuri noi raportate anual.
Pentru mulţi pacienţi, radioterapia reprezintă o opţiune standard de tratament, care oferă rezultate comparabile cu intervenţia chirurgicală, mai ales în cazurile localizate. Fiind un tratament ambulatoriu, radioterapia permite pacienţilor să-şi continue activităţile în mod obişnuit.
Totuşi, tratamentul constă în şedinţe de radioterapie derulate timp de câteva săptămâni, ceea ce poate reprezenta o povară pentru pacienţi şi poate suprasolicita capacitatea sistemelor de sănătate şi a centrelor de radioterapie.
Un studiu clinic major (HYPO-RT-PC) a demonstrat că un tratament semnificativ mai scurt de radioterapie pentru cancerul de prostată localizat este la fel de sigur şi eficient ca terapia clasică de opt săptămâni, chiar şi după zece ani de la tratament.
Rezultatele studiului, coordonat de cercetători din Suedia şi prezentate la ESTRO 2025, congresul anual al Societăţii Europene de Radioterapie şi Oncologie, oferă mai multă încredere atât pacienţilor, cât şi medicilor în alegerea acestei variante scurte, denumită şi „radioterapie ultra-hipofracţionată".
La un deceniu după tratament, ambele opţiuni au produs rate similare de control al bolii şi de supravieţuire.
„Aceste rezultate pe termen lung confirmă concluziile obţinute după cinci ani de la tratament, arătând că administrarea unor doze mai mari într-un interval mai scurt funcţionează la fel de bine ca abordarea clasică, nu doar teoretic, ci şi în practica clinică reală", au declarat sâmbătă, coordonatorii analizeipe zece ani a studiului HYPO-RT-PC, desfăşurat la Spitalul Universitar Skåne şi Universitatea Lund din Suedia.
„Pentru pacienţi, acest lucru înseamnă o perturbare minimă a activităţilor zilnice şi, totodată, o posibilă scădere a costurilor pentru sistemele de sănătate, fără a compromite rezultatele sau siguranţa tratamentului", notează autorii, citaţi într-un comunicat.
Acest amplu studiu clinic de fază III a inclus 1.200 de bărbaţi cu cancer de prostată localizat, cu risc intermediar sau ridicat.
Participanţii au fost repartizaţi aleatoriu pentru a primi:
- Radioterapie de scurtă durată: 42,7 Gray (Gy) administrată în şapte şedinţe pe parcursul a 2,5 săptămâni.
- Radioterapie standard: 78,0 Gy administrată în 39 de şedinţe pe parcursul a 8 săptămâni.
Cercetătorii au evaluat supravieţuirea, recidiva cancerului şi efectele secundare asociate tratamentului, inclusiv simptome urinare şi intestinale.
Rezultatele arată că această metodă de radioterapie pot face tratamentul mai eficient, mai accesibil şi mai uşor de parcurs pentru pacient, fără a compromite eficienţa sau siguranţa.
Principalele rezultate la zece ani:
- Supravieţuire fără eşec (fără recurenţă a cancerului sau necesitatea altui tratament): 72% în grupul cu tratament scurt vs 65% în grupul standard.
- Supravieţuire globală: 81% în cazul tratamentului scurt vs 79% în cel standard.
- Mortalitate specifică cancerului de prostată: 4% în ambele grupuri.
- Efecte adverse: Simptomele urinare şi intestinale au fost similare în ambele grupuri, majoritatea fiind uşoare spre moderate.
Rezultatele arată că această abordare în radioterapie poate face tratamentul mai eficient, mai accesibil şi mai uşor de parcurs pentru pacient, fără a compromite eficienţa sau siguranţa, a explicat dr. Camilla Thellenberg-Karlsson, medic şi doctor în ştiinţe medicale la Universitatea Umeå, care a prezentat rezultatele la întâlnirea ESTRO 2025.
Rezultatele au fost publicat şi în revista Radiotherapy and Oncology.