Un supliment de vitamine care îmbunătăţeşte metabolismul ocular pare să încetinească degradarea nervului optic în glaucom. Cercetătorii de la Institutul Karolinska, din Suedia, au constatat, în studiile preclinice, că suplimentele cu vitamine din complexul B ar putea încetini sau chiar opri degradarea nervului optic în glaucom. Această descoperire sugerează că, pe lângă reducerea presiunii intraoculare, care este în prezent principalul obiectiv terapeutic în glaucom, ar putea fi eficientă şi o intervenţie care vizează îmbunătăţirea metabolismului retinian. Astfel, se conturează posibilitatea extinderii tratamentului prin includerea suplimentelor nutritive cu rol protector asupra nervului optic.
În glaucom, nervul optic este deteriorat progresiv, ceea ce duce la pierderea vederii şi, în cele mai grave cazuri, la orbire. Presiunea ridicată în interiorul ochiului este principalul factor care determină boala, iar pentru a reduce această presiune se folosesc picături oftalmice, tratamente cu laser sau intervenţii chirurgicale. Din păcate, însă, efectele acestor metode variază.
Cercetătorii care studiază glaucomul au emis de mult timp ipoteza că substanţa numită homocisteină este cumva relevantă pentru înţelegerea bolii. Acum, cercetători de la Institutul Karolinska au investigat rolul homocisteinei în mai multe moduri.
Rezultatele au fost publicate, joi, în revista Cell Reports Medicine.
În studiul actual, cercetătorii au descoperit că atunci când şobolanii cu glaucom primeau niveluri crescute de homocisteină, boala lor nu se agrava.
De asemenea, cercetătorii au constatat că nivelurile ridicate de homocisteină din sângele persoanelor cu glaucom nu se corelau cu viteza de progresie a bolii şi că glaucomul nu era mai frecvent la persoanele cu o predispoziţie genetică de a avea niveluri ridicate de homocisteină.
Pe baza acestor constatări, cercetătorii au concluzionat că homocisteina nu determină boala, ci este o consecinţă a acesteia.
Cercetătorii din spatele studiului au iniţiat acum un studiu clinic pe pacienţi.
Întrucât homocisteina este o componentă naturală a metabolismului uman, cercetătorii şi-au propus să investigheze căile metabolice implicate, atât la rozătoare cât şi la pacienţi cu glaucom.
Ei au observat mai multe anomalii, dintre care cele mai importante au fost modificările metabolice legate de capacitatea retinei de a utiliza anumite vitamine.
Această modificare a dus la încetinirea metabolismului local în retină - un aspect care a jucat un rol în dezvoltarea bolii.
„Am ajuns la concluzia că homocisteina are un rol pasiv în evoluţia bolii, fără a fi un factor determinant. Nivelurile modificate de homocisteină pot semnala că retina şi-a pierdut capacitatea de a utiliza anumite vitamine necesare pentru menţinerea unui metabolism sănătos. De aceea am vrut să investigăm dacă suplimentele cu aceste vitamine pot proteja retina”, explică James Tribble, coautor al studiului şi cercetător la Departamentul de Neuroştiinţe Clinice, într-un comunicat al Institutului Karolinska.
În experimentele efectuate pe şoareci şi şobolani cu glaucom, cercetătorii au administrat suplimente cu vitaminele B6, B9 şi B12, precum şi colină. Efectul a fost pozitiv.
La şoarecii cu o formă de glaucom cu progresie lentă, degradarea nervului optic a fost complet stopată. La şobolanii cu o formă mai agresivă a bolii, cu progresie rapidă, evoluţia bolii a fost încetinită.
În aceste experimente, presiunea intraoculară nu a fost tratată, aspect pe care cercetătorii îl consideră deosebit de interesant şi sugerează că acest amestec de vitamine acţionează asupra bolii într-un mod diferit faţă de metodele care scad presiunea oculară.
„Rezultatele sunt atât de promiţătoare încât am început un studiu clinic, iar pacienţii sunt deja recrutaţi la Spitalul de Oftalmologie St. Erik din Stockholm”, a adăugat James Tribble.
În studiu vor fi incluşi atât pacienţi cu glaucom primar cu unghi deschis (progresie lentă), cât şi cei cu glaucom pseudoexfoliativ (progresie rapidă).