Cercetătorii de la Mass General Brigham din Statele Unite propun o tehnică inovatoare pentru evaluarea ritmului cardiac şi a riscului de declin cognitiv, printr-un instrument neinvaziv.
O inimă sănătoasă se adaptează în mod natural la nevoile corpului, iar bătăile cardiace variază în funcţie de mici modificări, precum respiraţia şi mişcarea, răspunzând subtil la schimbările din organism şi din mediul înconjurător.
Cercetătorii de la Mass General Brigham au evidenţiat o legătură între flexibilitatea ritmului cardiac şi sănătatea cognitivă, deschizând calea către noi metode de screening precoce pentru demenţă, cu potenţial de a fi integrate în practica clinică.
Un nou studiu, publicat în Journal of the American Heart Association - JAHA pe 7 mai, arată că o metodă de măsurare a complexităţii pulsului ar putea indica, cu o acurateţe crescută, declinul cognitiv accelerat la persoanele în vârstă.
Echipa a aplicat o nouă metodă de măsurare a complexităţii ritmului cardiac, utilizând date colectate prin intermediul unor dispozitive portabile de tip oximetru.
„Ritmul cardiac reflectă buna funcţionare a organismului, fiind un indicator al unei stări fiziologice sănătoase”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Peng Li, din cadrul Secţiei de Anestezie, Terapie Intensivă şi Medicina Durerii, de la Spitalul General Massachusetts (MGH), şi Departamentul de Tulburări ale Somnului şi Ritmului Circadian, din cadrul Spitalului Brigham and Women's (BWH).
Noua metodă oferă o imagine mai detaliată asupra sănătăţii inimii decât măsurătorile tradiţionale, evidenţiind o legătură între complexitatea redusă a pulsului şi declinul cognitiv viitor, spun specialiştii.
Studiul a utilizat date de la 503 participanţi (vârsta medie 82 de ani, 76% femei) din cadrul proiectului Rush Memory and Aging.
Cercetătorii au analizat măsurătorile nocturne ale ritmului cardiac cu ajutorul unui oximetru, şi au utilizat evaluări detaliate ale funcţiilor cognitive, efectuate în aceeaşi perioadă şi repetate anual, timp de până la patru ani şi jumătate.
Echipa a descoperit că persoanele cu o complexitate mai mare a ritmului cardiac la momentul iniţial tind să experimenteze un declin cognitiv mai lent în timp.
Ei au concluzionat că măsurătorile convenţionale ale variabilităţii ritmului cardiac nu au estimat acest efect, ceea ce sugerează că noua metodă este mai sensibilă în captarea funcţiilor cardiace relevante pentru sănătatea cognitivă.
„Rezultatele evidenţiază valoarea acestei metode ca instrument neinvaziv pentru evaluarea capacităţii inimii de a răspunde la semnalele transmise de sistemul nervos”, a adăugat dr. Chenlu Gao, de la Departamentul de Anestezie, Terapie Intensivă şi Medicină a Durerii al MGH, care a lucrat la studiu.
Cercetătorii îşi propun să investigheze în continuare dacă această complexitate a ritmului cardiac poate anticipa apariţia demenţei, ceea ce ar putea transforma metoda într-un instrument util pentru depistarea timpurie a persoanelor care ar putea beneficia de tratamente specifice.