Progrese în oncologie: tratamente mai scurte şi mai puţin invazive pentru cancerele de prostată şi de col uterin

Progrese în oncologie: tratamente mai scurte şi mai puţin invazive pentru cancerele de prostată şi de col uterin

Într-un context medical în care tratamentele personalizate câştigă tot mai mult teren, două noi cercetări oferă speranţă pacienţilor, sugerând că terapii mai blânde pot oferi rezultate similare cu tratamentul standard în anumite forme de cancer. Aceste progrese ar putea schimba protocoalele oncologice şi îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.

Două studii noi sugerează că pacienţii cu anumite tipuri de cancer ar putea obţine rezultate la fel de bune cu un o durată mai scurtă de radioterapie sau cu o intervenţie chirurgicală mai puţin extinsă comparativ cu tratamentul standard.

Un raport publicat joi, în revista JAMA Oncology, arată că la bărbaţii care necesită radioterapie după ce au suferit cea mai extinsă formă de intervenţie chirurgicală pentru cancerul de prostată, o formă de radioterapie de intensitate mare, administrată în doar cinci şedinţe, cunoscută sub numele de stereotaxie, sau radioterapie stereotactică corporeală (SBRT), pare a fi la fel de sigură ca tratamentul standard administrat zilnic timp de până la şapte săptămâni.

Radioterapia stereotactică este o tehnică foarte specializată de radioterapie cu fascicul extern, în care o doză foarte concentrată de radiaţii este livrată către o ţintă/tumoră din diferite direcţii.

Deşi este un tratament utilizat pe scară largă în tratarea cancerului, utilizarea sa după prostatectomia radicală a fost limitată din cauza îngrijorărilor legate de poziţionarea variabilă a glandei prostatice şi a ţesuturilor sănătoase din apropiere.

Cercetătorii de la UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center au urmărit 100 de bărbaţi trataţi cu SBRT într-un studiu fără grup de control. 

La doi ani după tratament, rezultatele şi efectele secundare au fost similare cu cele observate anterior la pacienţii care au primit tratamente de radioterapie cu durată mai lungă.

Dacă studiile randomizate şi urmărirea pe termen lung vor confirma rezultatele, „această abordare ar putea elimina o barieră majoră în calea radioterapiei postoperatorii” pentru cancerul de prostată, a declarat joi, într-un comunicat, dr. Amar Kishan de la David Geffen School of Medicine din cadrul UCLA.

Într-un al doilea studiu, publicat în revista JAMA Network Open, o echipă separată de cercetători a raportat că femeile cu cancer de col uterin (cancer cervical) în stadiu incipient şi cu risc scăzut au rezultate similare după o histerectomie simplă comparativ cu histerectomia radicală modificată (clasa II) sau histerectomia radicală (clasa III).

În rândul a 2.636 de paciente, alese pe baza unor criterii stricte, în conforitate cu protocoalele clinice, şi tratate pentru carcinom cervical stadiul IA2 sau IB1, în centre oncologice acreditate nu s-au observat diferenţe în ratele de supravieţuire la 3 ani, 5 ani, 7 ani sau 10 ani, şi nici în rezultatele postoperatorii, între cele trei tipuri de intervenţie chirurgicală, susţinând astfel utilizarea unei intervenţii chirurgicale mai puţin radicale la pacientele selectate cu carcinom cervical în stadiu incipient şi cu risc scăzut.

viewscnt